Lapsed ehitaksid Pärnusse armastuse ja õuduste majad

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu-Jaagupi gümnaasiumi kümnendike meelest võiks Pärnus olla noorte multifunktsionaalne vabaajakeskus, kus oleksid nii jääväljak kui siserand.
Pärnu-Jaagupi gümnaasiumi kümnendike meelest võiks Pärnus olla noorte multifunktsionaalne vabaajakeskus, kus oleksid nii jääväljak kui siserand. Foto: Urmas Luik

Ettevõtlusnädala puhul eile Port Artur 2s toimunud “Tuleviku tegijate” nimelisel ideevõistlusel pakkusid noored muu hulgas välja, et Pärnus võiks tegutseda õuduste maja ja armastuse loss.

Konkursi korraldaja, Pärnumaa majandusõppe ainesektsiooni esimees Mari Suurväli ütles, et tänavune kolmes vanuseastmes konkurss ärgitas noori fantaasiat kasutama, nuputamaks välja, mida võiks suvepealinnas olla, et siin aasta ringi põnevust jaguks.

Sel aastal võtsid võistlusest osa Sindi ja Pärnu-Jaagupi gümnaasium, Pärnu ühisgümnaasium ja Pärnjõe põhikool ühtekokku tosina kavandiga.

Pärnus puudu armastusest

Sindi gümnaasiumi 2.a klassi juhataja Eneli Arusaare ütles, et tema õpilased olid tulnud mõttele, et Pärnusse võiks ehitada armastuse lossi.

“Klassiga ajurünnakut tehes ütlesid lapsed, et inimesed on kurjaks ja ükskõikseks muutunud, et Pärnus võiks olla suur armastuse loss, kus inimesed saaksid kokku ja tunneksid end hästi. See on tüdrukute enda idee. Mis mulle endale kõige enam meeldib: lapsed tahaksid siin kõik tulevikus ise tööd teha. Kes rooside spaad või pulmasaali juhtida, kes olla armastuskirjade kirjutamise toa koristaja,” kirjeldas Arusaar konkursil algkooliastmes esikoha saanud mõttekavandit.

Tüdrukud leidsid, et kui Pärnus asuks armastuse loss, kus muu hulgas on tantsusaal, armastusekohvik südamekujuliste toitudega, armastuse raamatukogu ja kohtamistuba, võiksid inimesed palju paremini aega veeta ja üksikud leida endale kaaslase.

“Meil oli lastega tohutult ideid. Umbes 14–15. Kui hääletasime, mis võiks konkursile tulla, arvasid lapsed, et kindlasti armastuse loss. Kui küsisin tüdrukutelt, miks on lossis just sellised toad, vastasid nad, et poisid ei julge muidu tüdrukuid tantsima kutsuda, tähele panna või ilusaid sõnu öelda,” tähendas Arusaar.

Sama klassi poisid ja kaks piigat pakkusid välja sedagi, et suvepealinna elu muudaks põnevaks õuduste maja.

“Õuduste majas saab enda hirmudele vastu hakata. Kui kardad pimedust, lähed siin pimeduse tuppa, kui ei taha minna, võid ruumi väljastpoolt vaadata. See maja on mõeldud vanusele kaheksa kuni 60. Alla kaheksa-aastased hirmuvad äkki ära ega saa magada, aga üle 60aastased, kes tulevad siia esimest korda, võivad saada infarkti,” selgitas maja kontseptsiooni Martti Šorin Sindi kooli 2.a klassist.

Peale pimeduse toa tegutsevad majas õuduste, koletiste, ämblike, tontide, vampiiride ja putukate tuba ning õuduste söögisaal.

Vabaajakeskus

Pärnu-Jaagupi kümnendikud Pirgit Tamm, Krislyn Kask, Erko Susik, Maris Tsilk ja Ott Reppo tutvustasid mõttekonkursil multifunktsionaalset noorte vabaajakeskust ehk päikesemaja, kus tegutseksid kardirada, ruum esinemislavaga, mitme saaliga kino, romantiline klaaskupliga restoran. Hoones asuks siserand liiva ja mereimitatsiooniga.

Noorte sõnutsi võiks majasse tulla ka jäähall ja digiruum moodsate tehniliste meelelahutusviisidega. Klaasseintega batuudikeskuses saaks batuutidel rahvastepalli mängida.

Kompleksi juures käsitöötornis müüksid kohalikud meistrid oma loomingut ja tutvustataks vanaaegseid elu- ja puhkekombeid ning läheduses seisaks ronimissein. See töö tuli gümnaasiumiastmes võistluse võitjaks.

Algkooliastmes pälvisid teise koha Pärnjõe kooli neljandikud ideega “Kima mööda kaheksat sõidurada”, lapsi juhendas Eve Sikka. Põhikooliastmes said esikoha Sigrid Jamnesi juhendatud Sindi kooli viiendikud kavandiga “Elav maja”, teiseks tuli sama klassi õpilaste mõte luua Pärnusse lemmikloomade hotell.

Kolmanda koha saavutasid Pärnjõe lapsed projektiga “Veripunane skate-park”, juhendajaks Eve Sikka.

Gümnasistide teine koht läks Pärnu ühisgümnaasiumi kümnendikele, kes pakkusid välja, et Pärnusse võiks luua siseranna, kolmas koht kuulus sama kooli õpilaste ideele asendada õpikud iPadidega. Ühisgümnaasiumi noori juhendas Mari Suurväli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles