Hooldus pikendab muruniiduki eluiga

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui viimast korda muru niidetud, tuleb rooste ennetamiseks murujäägid masinalt ära pühkida.
Kui viimast korda muru niidetud, tuleb rooste ennetamiseks murujäägid masinalt ära pühkida. Foto: Margus Ansu / Postimees

Kohe on käes aeg suvi läbi vatti saanud muruniiduk talvekorterisse saata, aga et masin veel aastaid töökorras püsiks, tuleb seda nüüd sügisel õigesti hooldada.

Muruniiduki võib hoolduseks teenindusse viia, aga hädapärased tööd suudab inimene ära teha koduski. Kui valida, kas jätta hooldus kevadeks või siiski sügisel ette võtta, oleks mõistlik seda teha nüüd, sest nii ennetate rooste- ja muud kahju, rääkis Husqvarna hooldusjuht Tiit Karus.

“Niiduk on siis kevadel, hooaja algul, kui teenindused väga hõivatud ja pikad järjekorrad, kohe töövalmis,” lausus Karus. “Pealegi võib puhastamise või muu hoolduse käigus välja tulla mingi viga, mis parandamist vajab.”

Alustage puhastamisest

Alustuseks tuleb niiduk korpuse alt puhastada. Siin peab kindlasti meeles pidama, et muruniidukit küljele kallutada ei tohi, sest nii valgub õli valesse kohta. Kui niiduki korpuse alla on vaja minna, kallutatakse niidukit alati käepidemest allapoole. Süüteküünal peab jääma kõige kõrgemasse asendisse.

Kui kahekesi puhastada ei saa, võib vastu maad kallutatud käepidemele asetada mingi raskuse, mis masinat paigal hoiab.

“Ohutuse mõttes tuleb enne lõiketera ümbruse puhastamist kindlasti süüteküünla ühendusjuhe ehk piip süüteküünla küljest ära võtta,” rõhutas Karus.

Voolava vee kasutamisega tuleb niiduki puhastamisel väga ettevaatlik olla, hoiatas Karus. “Eriti survepesurit ei soovita kasutada, sest surve all vesi võib laagrite ja tihendite vahele sattudes palju kahju teha,” väitis Karus.

Seega tuleks võtta näiteks hari või kaabits ja rohujäänused korpuse alt eemaldada ning siis masin niiske harja või vähese veega pesta.

Kui niiduk on puhas, näeb, mis seisus on lõiketera. Hooaja töötanud lõiketera vajab kindlasti teritamist või hoopis väljavahetamist. “Oskaja inimene võib teritada käia või viiliga,” soovitas Karus. “Tasub kasutusjuhendist vaadata, kuidas seda täpselt teha.”

Õli sisse, bensiin välja

Kasulik oleks juba sügisel järgmise hooaja tarbeks õli masinasse panna. Selleks tuleb esmalt vana õli välja võtta, sest töötanud õli sisaldab happelisi jääke, mis seistes mootori sisemust pisut kahjustavad.

Kui paagis on veel bensiini, tasub jääk välja kallata või veel viimase niitmisega ära kulutada. “Bensiini pole mõtet paaki jätta, sest järgmiseks kevadeks on see kasutamiskõlbmatu ja masin ei käivitu,” selgitas Karus. “Tegelikult on olemas spetsiaalsed lisandid, mida talveks bensiini sisse panna, need säilitavad kütuse väärtuse, aga pisikese koguse korral on mõistlik ikkagi paak tühjaks töötada.”

Niiduk tuleb talveks lükata katuse alla, kus lumi ja vihm peale ei saja, muid erilisi tingimusi pole vaja.

Vältige vigu

Tüüpvigadena, mis inimesed oma muruniidukite puhul kipuvad tegema, nimetaski Karus seda, et masinat ei tehta puhtaks. Miks see halb on? “Rohujäägid jäävad korpuse alla hallitama ja kuna rohi on happeline, soodustab see terasplekist korpuse roostetamist ja nii võivad mõne aastaga augud sees olla,” selgitas ta.

Teine tüüpiline viga on masina külilipanemine: kui ruumi napib, surutakse niiduk talveks kuuri- või garaažinurka pikali.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles