Uue kunsti muuseumis kõlavad klassikalised tšellosonaadid

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aare Tammesalu esitab klassikalisi tšellosonaate.
Aare Tammesalu esitab klassikalisi tšellosonaate. Foto: PP

Pühapäeval kõlavad tšellist Aare Tammesalu ja pianist Piia Paemurru esituses Pärnu uue kunsti muuseumis Pärnu ooperi kontserdisarja “Abonement 007” raames klassikalised tšellosonaadid.

Kavas on kaks eri kultuuriruumi kuuluvat sonaati: 19. sajandi teisel poolel Tallinnas tegutsenud baltisaksa helilooja Heirich Stiehli (1829–1886) sonaat klaverile ja tšellole a-moll op. 37 ja nõukogude klassiku Dmitri Šostakovitši sonaat tšellole ja klaverile d-moll op. 40 aastast 1934. Stiehli helikeelt võiks võrrelda Saksa muusika suurkuju Mendelssohni omaga, kuid on sellest veidi magusam ja romantilisem.

Tšellosonaadi kolmas osa on inspireeritud Eduard Mörike luuletusest “Verborgenheit”. Šostakovitši ootamatuid romantilisi hetki sisaldavas tšellosonaadis on aga äratuntavad 1920-1930ndate moodsad kõlad.

Pärnu professionaalsete muusikute kontserdisari “Abonement 007” toimub Pärnu linna, Eesti kultuurkapitali, Pärnu ooperi ja uue kunsti muuseumi ning Eliisabeti koguduse koostöös. Sarja eesmärk on kanda ette Pärnu heliloojate muusikat, anda kohalikele interpreetidele võimalus teostada kunstiliselt eredaid kontserdikavu, kaasata peale pärnakate kõrgel tasemel külalismuusikuid ja viia muusikaprojekte Pärnust välja.

Pärast iga kontserti toimub esinejate ja publiku vestlusring. Sarja kunstiline juht on Andrus Kallastu.

Sarjaga liitub publikukoolitusprogramm Pärnumaa koolide õpilastele. Sellega liitumiseks võib võtta ühendust korraldajatega, rohkem infot leiab Pärnu ooperi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles