:format(webp)/nginx/o/2018/07/23/11029868t1h1360.jpg)
Lindi perenaise Juta Arujõe küüslaugu ja tšilliga marineeritud särtsukurgid paneb purki Põltsamaa Felix.
Ettevõtte turundusdirektor Marek Viiol kinnitas, et Maalehe 2016. aasta hoidistekonkursi võidutöö jõuab poelettidele tänavu augusti jooksul. Olustveres toimunud konkursilt Felix Juta viis aastat juurutatud retsepti üles noppiski.
Särtsukurkide poelettidele jõudmine võttis aega, sest konkurss toimus sügisel ja siis polnud enam kurke võtta, et kohe retsepti katsetada – tuli oodada järgmist aastat. Seejärel tuli ära proovida seegi, kuidas kurgid aasta pärast purki panekut mekivad. Vürtsikas toode võib üle maitsestuda. „Peame olema veendunud, et maitse jääb samaks säilivusaja jooksul,” rääkis Felixi turundusdirektor läinud sügisel.
Kodustega võrreldes jääb purki pandud särtsukurkide mekk siiski mõnevõrra erinev, sest oma kurke Arujõe enne purki panemist ei kuumuta. Et kurgid poeriiulis valguse käes värvi säilitaksid, lisatakse Felixis kurkumit, mida koduses retseptis pole.
Retsept: Juta Arujõe särtsukurk
/nginx/o/2018/07/23/11029869t1h6f63.jpg)
Kõigepealt valab Arujõe suurde kaussi kaks klaasi suhkrut, pool klaasi soola, pool klaasi 30protsendist äädikat, 700 grammi vett. Seejärel lisab viis ribadeks lõigatud tšillipipart, kuhu jäävad seemned sisse. Samuti „hea peotäie küüslauku ja südamest värsket tilli” (peotäis). Siis lisab ta umbkaudu kolme kilo jagu viilutatud kurke, laseb ööpäeva seista ja paneb otse purki. Esimestel aastatel kuumutas ta kurke, nüüd aga viib pärast kaanetamist keldrisse kõige külmema koha peale.
Mõõtmiseks kasutab Juta nõukogudeaegset teeklaasi. Lemmikkurgisordid algavad a-tähega: „Adam” ja „Alex”. „Musikaalsete nimedega (nt „Melody”, „Picolino”, „Dirigent”, toim) ei ole minu maitse järgi head kurgid,” avaldas perenaine.