Saada vihje

Lindi naise koduse retsepti järgi valmivad kurgid jõuavad augustis poeletile

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juta Arujõe hoidised sünnivad nii, et ta leiab kusagilt retsepti ja teeb selle oma maitse järgi ümber. Marjade ja köögiviljadega mässamine-katsetamine on hobi juba lapsest saadik.
Juta Arujõe hoidised sünnivad nii, et ta leiab kusagilt retsepti ja teeb selle oma maitse järgi ümber. Marjade ja köögiviljadega mässamine-katsetamine on hobi juba lapsest saadik. Foto: Mailiis Ollino

Lindi perenaise Juta Arujõe küüslaugu ja tšilliga marineeritud särtsukurgid paneb purki Põltsamaa Felix.

Ettevõtte turundusdirektor Marek Viiol kinnitas, et Maalehe 2016. aasta hoidistekonkursi võidutöö jõuab poelettidele tänavu augusti jooksul. Olustveres toimunud konkursilt Felix Juta viis aastat juurutatud retsepti üles noppiski.

Särtsukurkide poelettidele jõudmine võttis aega, sest konkurss toimus sügisel ja siis polnud enam kurke võtta, et kohe retsepti katsetada – tuli oodada järgmist aastat. Seejärel tuli ära proovida seegi, kuidas kurgid aasta pärast purki panekut mekivad. Vürtsikas toode võib üle maitsestuda. „Peame olema veendunud, et maitse jääb samaks säilivusaja jooksul,” rääkis Felixi turundusdirektor läinud sügisel.

Kodustega võrreldes jääb purki pandud särtsukurkide mekk siiski mõnevõrra erinev, sest oma kurke Arujõe enne purki panemist ei kuumuta. Et kurgid poeriiulis valguse käes värvi säilitaksid, lisatakse Felixis kurkumit, mida koduses retseptis pole.

Retsept: Juta Arujõe särtsukurk

Juta Arujõe särtsukurk.
Juta Arujõe särtsukurk. Foto: Mailiis Ollino

Kõigepealt valab Arujõe suurde kaussi kaks klaasi suhkrut, pool klaasi soola, pool klaasi 30protsendist äädikat, 700 grammi vett. Seejärel lisab viis ribadeks lõigatud tšillipipart, kuhu jäävad seemned sisse. Samuti „hea peotäie küüslauku ja südamest värsket tilli” (peotäis). Siis lisab ta umbkaudu kolme kilo jagu viilutatud kurke, laseb ööpäeva seista ja paneb otse purki. Esimestel aastatel kuumutas ta kurke, nüüd aga viib pärast kaanetamist keldrisse kõige külmema koha peale.

Mõõtmiseks kasutab Juta nõukogudeaegset teeklaasi. Lemmikkurgisordid algavad a-tähega: „Adam” ja „Alex”. „Musikaalsete nimedega (nt „Melody”, „Picolino”, „Dirigent”, toim) ei ole minu maitse järgi head kurgid,” avaldas perenaine.

Kommentaarid
Tagasi üles