Galerii: Anonymous Boh, Toomas Kuusing ja Devil Girl loovad taevast underground’i

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

„Mõned meist on jutumehed, teised teevad tööd!” – selle Al Paldroki valjuhääldist hüütud sõnumiga avati eile õhtul äsja mustaks võõbatud Endla teatri sammassaalis ja Küüni koridoris festivali IN Graafika raames ulatuslik väljapanek Anonymous Bohi, Taje Devil Girli ja Toomas Kuusingu loomingust.

Anonymous Bohi ja Taje Devil Girli taga seisavad IN Graafika festivali eestvedajad ja tegevuskunstnikud Al Paldrok ja Taje Tross. Kuna kunstnikud tegutsevad aastaid raamideväliseltki, kus kunstiobjekt on lakanud olemast füüsiline teos, on nende värvilised arvutigraafika tööd valdavalt edasiarendused varem tehtud performance’idest.

Performance-grupi Non Grata kureerimine on tähendanud neile omamoodi koolkonna loomist. Sadades linnades tehtud tegevuskunst, kunstituurid Euroopas, Aasias ja Ameerikas on teinud alternatiivimainega nongratalastest sõltumatu loomekollektiivi, kes on mujal tuntumad kui Eestis. Oma kogemusest ei räägita palju, kuigi kunsti ja riikide piire ületav kunstitegevus on tänapäeval kunstniku ihaldusväärseim eneseteostus.

Toomas Kuusingu õpingute rajale jäävad nii Academia Non Grata, Eesti kunstiakadeemia Pärnu kolledž Academia Grata kui Eesti kunstiakadeemia. Maali ja graafika kõrval on tema loomingus olulisel kohal tegevuskunst. Kuusingu peamiseks inspiratsiooniallikaks on inimesed, luues seeläbi (sür)realistlikke ja mütoloogilise sisu ja väljanägemisega situatsioonilisi pilte. Autori käsitletud teemad on siirad ja lihtsad, jäädvustades ühtmoodi nii justkui teolt tabatuna mõjuvaid ärihaisid ja poliitikud kui allpool vaesuspiiri elavaid kodutuid. Kunstnik ei jäta puudutamata iseend, naabreid, tuttavaid ja võõraid tänavaltki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles