Erametsakeskus hakkab maksma säästliku majandamise toetust

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sertifikaat annab metsaomanikule audiitori kinnituse, et tema metsa on majandatud keskkonnasäästlikult.
Sertifikaat annab metsaomanikule audiitori kinnituse, et tema metsa on majandatud keskkonnasäästlikult. Foto: Ants Liigus

Metsa säästliku kasutamise edendamiseks saavad metsaühistud 3. septembrini küsida metsa sertifitseerimise toetust. Sertifikaat kinnitab, et metsa majandatakse nõuetekohaselt ja keskkonnasäästlikult.

“Oleme seni kutsunud metsaomanikke üles metsi säästlikult majandama, kuid nüüd asume seda esimest korda rahaliselt toetama,” märkis keskkonnaminister Siim Kiisler, kes äsja allkirjastas sertifitseerimistoetuse maksmist võimaldava määruse.

Toetuse saamiseks peab ühistu vastama ministri määrusega kehtestatud tingimustele ja sertifitseerima aasta jooksul vähemalt 200 hektarit ühistu liikmetele kuuluvat metsa.

Sertifikaat annab metsaomanikule audiitori kinnituse, et tema metsa on majandatud keskkonnasäästlikult. “See näitab, et metsaomaniku tegevus on läbi mõeldud, kogukonnaga arvestav ja loodusväärtusi hoidev. Samuti suureneb sertifitseerimisega metsade väärtus. Paljud ettevõtted ostavad vaid sertifitseeritud metsast pärit puitu,” selgitas keskkonnaminister sertifitseerimisest tõusvat kasu.

Toetuse maksmine ühistute kaudu aitab hoida kokku kulusid: mida rohkem erametsaomanikke on kaasatud ühte rühma, seda odavam on metsahektarit sertifitseerida.

Erametsakeskuse juht Jaanus Aun rääkis, et mitu metsaühistut on ennast juba tõestanud võimekate partneritena metsade sertifitseerimisega kaasnevate nõuete täitmisel. Tema sõnutsi muutub rahvusvahelises majandusruumis tegutsedes tunnustatud sertifikaadi olemasolu aina tähtsamaks. “Metsaühistute abiga saavad metsaomanikud lihtsaima vaevaga sertifitseerimisega kaasnevad nõuded täidetud. Sellega paraneb metsade majandamise kvaliteet ja kasvab metsaomanike tulu,” ütles Aun.

Toetust makstakse kuni 20 000 eurot metsaühistu kohta. Toetuse suurus sõltub sertifitseeritud metsa pindalast ja seda jagatakse toetusele kvalifitseeritud metsaühistute vahel võrdeliselt ja sõltuvalt sertifitseeritud metsa pindalast.

Taotlusi võtab vastu erametsakeskus. Lisainfot leiab keskkonnaministri määrusest “Erametsanduse toetuse andmise alused, taotluse kohta esitatavad nõuded, toetuse taotlemise ja taotluse menetlemise kord, taotluse hindamise alused ning toetuse tagasinõudmise kord” ja erametsakeskuse kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles