Häirekeskus: Pärnumaal on jäetud loomi palavaga autosse

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häirekeskuse Lääne keskuse juhataja Küllike Uzjukini sõnutsi pannakse lemmikloomade elu ohtu, kui nad palavasse autosse jäetakse.
Häirekeskuse Lääne keskuse juhataja Küllike Uzjukini sõnutsi pannakse lemmikloomade elu ohtu, kui nad palavasse autosse jäetakse. Foto: Egert Kamenik

Kuumalainega seoses tuletab häirekeskus meelde, et lapsi ja loomi ei tohiks jätta palavaga sõidukitesse. Märgates sõidukis kuumuse käes vaevlevat last või looma, tuleks kohe helistada numbrile 112. Pärnumaal on häirekeskust teavitatud autosse jäetud loomadest juba kolmel korral.

Päikeseline ja palav ilm toob kaasa ohud, millega tuleb arvestada. Lapsi ja loomi ei tohiks jätta ootama palavasse sõidukisse, sest see võib väga lühikese ajaga panna ohtu nende tervise.

Häirekeskuse Lääne keskuse juhataja Küllike Uzjukini sõnutsi sagenevad need juhtumid sooja ilmaga.

„Täname inimesi, kes hädaabinumbrile 112 helistavad ja nendest probleemidest teatavad. Päikese kätte pargitud sõiduki sisetemperatuur tõuseb väga kiiresti ja palavate ilmadega võib see muutuda eluohtlikuks. Me ei soovita mingil juhul lapsi ega loomi autosse jätta.”

Häirekeskuse poole on Pärnumaalt abipalvega pöördutud kolmel korral. Kõigil juhtudel on palavasse sõidukisse jäetud lemmikloom.

18. juulil kella 17 ajal teatati Pärnus Papiniidu tänaval kaubanduskeskuse parklas sõidukisse jäetud koerast. Teataja sõnade järgi oli koer seal umbes 40 minutit olnud. Juhiga võeti ühendust.

21. juulil kella 17 ajal anti Pärnus Hommiku tänaval märku parkinud sõiduautost, kus pikemat aega koer sees olnud. Sõiduki omanikuga võeti ühendust ja mees väitis, et on sõidukist tunni eemal olnud ja jättis aknad avatuks. Juhil paluti minna uuesti sõiduki juurde.

22. juulil kell 11 teatati suletud akendega sõidukist Valgerannas, milles vaevles koer. Politsei suhtles sõiduki omanikuga.

Peale selle paneb Uzjukin südamele, et palava ilmaga tuleb leida võimalus enda jahutamiseks, varjus püsimiseks ja tarvitada piisavas koguses vett. Häirekeskuse Lääne keskuse juhataja ütlust mööda on suvel sagedane juhtum, kui laps viibib päeval liiga pikka aega päikese käes ja saab päikesepiste.

„Tihti helistatakse õhtul ja palutakse kiirabi, sest laps on saanud päikesepiste,” rääkis Uzjukin.

Tema ütlusel tuleks kaitsta lapsi ja nõrgema tervisega inimesi, kellele kuumus kõige tugevamat mõju võib avaldada.

„See puudutab ka päikese käes lebavaid joobes inimesi. Sellist olukorda märgates tuleks helistada hädaabinumbrile 112, sest kiire sekkumine aitab ära hoida halvima,” ütles Uzjukin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles