Seakatk on leitud 7,6 protsendil uuritud metssigadest

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle aasta 15. juuli seisuga on Pärnumaal Aafrika seakatku nakatunud 16 metssiga uuritud 211st.
Selle aasta 15. juuli seisuga on Pärnumaal Aafrika seakatku nakatunud 16 metssiga uuritud 211st. Foto: Elmo Riig / Sakala

Selle aasta 15. juuli seisuga on Pärnumaal Aafrika seakatku nakatunud 16 metssiga uuritud 211st.

Aafrika seakatku surnud metsanotsusid pole Pärnumaal tänavu leitud. Viirust on tuvastatud ainult kütitud metssigu uurides. Farmides uuriti 70 kodusiga, kõik tulemused olid samuti negatiivsed.

Eestis on seakatku sel aastal diagnoositud metssigadel. Juuli keskpaigaks oli uuritud 3296 metssiga, kellest 228 olid viirusega nakatunud. Katku leiud pärinevad peamiselt Lääne- ja Loode-Eestist ning Saaremaalt, viimaste nädalate jooksul on aktiivset viirust leitud Harju- ja Põlvamaalt.

Katk ei kujuta inimestele ohtu, kuid inimesed võivad viirust edasi kanda. Seetõttu peavad marjulised, seenelised, jahimehed ja metsas liikujad olema hoolsad, sest viirus võib levida sõiduvahendite ning riiete ja jalanõude kaudu kaugele. Seega tuleb pärast metsas käimist pesta korralikult käed, vahetada riided ja jalanõud ning vajaduse korral puhastada sõiduvahend. Endiselt ootab veterinaar- ja toiduamet teateid surnuna leitud metssigade kohta.

Tänavu pole Eestis kodusigadel Aafrika seakatku tuvastatud. Poolas on sellel aastal kodusigadel katku diagnoositud 66, Leedus 36, Lätis seitse ja Rumeenias 438 korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles