Andri Arula: Meedianõuniku must või valge arvamus

Andri Arula
, ettevõtja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnabuss.
Pärnu linnabuss. Foto: Urmas Luik

Viimasel Pärnu volikogul tundsid saadikud piinlikkust. See on piisknakkusena levinud rae ametnikeni, kes tunnevad meedias piinlikkust, et ettevõtjana majandust tundvad inimesed avaldavad arvamust võimaliku rahavoo liikumise kohta, lähtudes raamatupidamise heast tavast. Ametnik on tark, ettevõtja eksib ja ainuõigus on temal.

Milliseid vigu leiab rae pressišeff Teet Roosaar minu kui eraettevõtja arvates? Kogenud ajakirjanik Roosaar tunneb end ette­võtlus- ja majandusspetsialistina ning pahandab: “Tegelikult kirjutasin, et priisõidu eest Pärnu linnas pidanuks Pärnu maksumaksjad peale 2,5 miljoni ­euro suuruse linna dotatsiooni kinni maksma ligemale 880 000eurose aastase piletitulu. Ehk 2,5 miljoni asemel kulutama 3,4 mil­jonit. Linnavalitsus leidis, et 880 000 eurot läheks pigem palkade tõstmiseks, ujula ehitamiseks või teisteks hädavajalikeks kulutusteks (PP 21.07).”

Nüüd tuleks küsida, kas Roosaar valetab või valib endale seisukohti vastavalt vajadusele? Minu seisukoha aluseks olid postitused Facebookis, kus keegi, kes nimetas end Pärnu linna eestkõnelejaks, väitis bussipiletireformi kiites: “Ehk 2,5 miljoni asemel (peaks Pärnu, A. A.) kulutama 3,4 miljonit. Linnavalitsus leidis, et 880 000 eurot läheks pigem palkade tõstmiseks, ujula ehitamiseks või teisteks hädavajalikeks kulutusteks.”

Majanduslikust mõtlemisest kauge meedianõunik sekundeeris Pärnu linna nimel sõnavõtnule: “Eelarve on üks. Ujula on vajalik ujumiseks, eriti koolilaste kohustuslikuks ujumisõpetuseks.”

Tulu ei vasta prognoosidele, sel põhjusel ei esitanud ka linnavalitsus volikogus volinikele statistikat läinud aastast. Palgatöötajal on selliste “pisiasjade” mõistmine raske.

Roosaare haibitav piletireform mõjub valusalt puuetega inimestele ning paljudele maakonnas ja mujal elavatele, kelle piletihind on tõusnud 100 protsenti ühe peatusevahe eest. Ei pääse siin Pärnu Postimehe arvamustoimetaja Kalev Vilgatsi tsiteerimisest (PP 07.07): “Ehk nagu ütles üks toimetusse helistanud linlane: “Pärnu edastab selget sõnumit: “Võõras, ära ­tule!””.

Raske puudega lapse vanemana kordan Vilgatsi kokku­võtet samast leheloost: “Eks ta õige ole, nagu teine toimetusega arvamust jaganud kaaskodanik ütles, et kuni rae meedianõunikul pole silmanähtavat puuet, ei saa väga loota, et ta mõistaks alalise tervisehädaga inimesi.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles