Suvekuumuses päästavad jahutavad joogid

Karoliine Aus
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkru­vaba jääkohv on mõnus värskendus ja energiapomm ­kuumadel päevadel.
Suhkru­vaba jääkohv on mõnus värskendus ja energiapomm ­kuumadel päevadel. Foto: Karoliine Aus

Lõõmaval suvepäeval pole jahutavast joogist midagi paremat. Üks võimalus on haarata külmikust poest ostetud pudel, teine variant on mõnus ja värske janukustutus ise valmistada. Nii on täpselt teada, kui palju sisaldub joogis suhkrut ja vajalikke vitamiine.

Ameerika filmides näeb alatihti, kuidas lapsed kodutänavas isetehtud sidrunilimonaadi müüvad. Siinmail ­seda kommet ei ole, kuid miks mitte proovida Eestiski C-vitamiinist pungil klassikalist limonaadi ise valmistada? Limonaadi tegemiseks on vaja ligemale pool liitrit sidrunimahla, selleks läheb kuni kümme sidrunit. Siirup valmib, kui pressitud sidrunimahl suhkruga keskmisel tulel keemiseni kuumutada, samal ajal segada kuni suhkur lahustub. Serveerimisel tuleb täita umbes veerandi jagu kannust jahtunud siirupiga, lisada jääkuubikuid, mündilehti ja valada peale gaseeritud vesi.

Teine mõnusalt jahutav jook fresca ehk “värske vesi” pärineb Mehhikost. Kokteil valmib, kui püreestada näiteks arbuusi viljaliha veega, mõnusat värskust lisab sekka laimimahl. Soovi korral võib lisada suhkrutki, kuid arbuusi kõrghooajal pole see väga vajalik. Kellele maitseb kurgivesi, peab kindlasti proovima laimi-kurgi-fresca’t. Selle valmistamiseks tuleb kõigepealt koorida-puhastada seemnetest kaks suurt kurki ja pressida umbes viie laimi mahl. Magusust annab suhkrusiirup – lahustada pool tassitäit suhkrut kuumas vees. Kui see tehtud, ongi aeg kõik eelnimetatu vee, jääkuubikute ja näputäie soolaga kannmikserisse panna. Serveeri valminud kokteili külmalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles