Põletav päike röövib piimaraha

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häädemeeste valla suurim põllumajandus- ettevõte OÜ Weiss vedas sel nädalal kuiva heina varjualusesse. Siloga kokku on pool vajalikust söödakogusest 1300pealisele lüpsikarjale tehtud.
Häädemeeste valla suurim põllumajandus- ettevõte OÜ Weiss vedas sel nädalal kuiva heina varjualusesse. Siloga kokku on pool vajalikust söödakogusest 1300pealisele lüpsikarjale tehtud. Foto: Lilli Tölp

Pärnumaa tugevamaid põllumajandusettevõtteid OÜ Vändra maksab pikaks veninud põuale päevas lõivu ligemale kolme tonni võrra kahanenud piimatoodanguga. Selle võrra jääb osaühingu rahakott märkimisväärselt kõhnemaks, näiteks mais maksti statistikaameti andmetel ­tonni toorpiima eest keskmiselt 292 eurot. Kuid loodetud tulu saamine toodangu kõrgajal suvel pole karjakasvatajate ainus mure.

“Põud annab tunda, looma kohta on piimalangus kolme kilo ümber päevas, aga meil on üle tuhande lehma. Loomad on apaatsed, mõni lehm on hakanud kurjaks minema,” rääkis OÜ Vändra kogenud loomakasvatusjuht Ene Vaakmann.

Sõõrike suurfarmis töötavad ventilaatorid, mis lülituvad automaatselt sisse, kui temperatuur kerkib 23 soojakraadini. Hommikul laudarahva tööle jõudes see juba huugab, eelmisel jahedal ja vihmasel suvel töötas ventilaator vastukaaluks tänavusele vaid kahel päeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles