Koidulas käivitus täie hooga õpikodade programm

Ille Rohtlaan
, Koidula kooli õppealajuhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keemia õpituba Koidula gümnaasiumis.
Keemia õpituba Koidula gümnaasiumis. Foto: Keidi Mäe

Teist aastat võivad huvilised 7.-12. klassi õpilased saada eksperimentidel ja laboratoorsetel töödel põhinevat loodusteaduste eriõpet, Pärnus on selle programmi koordinaator füüsikaõpetaja Elmu Mägi ja tugikool Pärnu Koidula gümnaasium.

Mägi selgitas, et Eesti füüsika seltsi, Tartu ülikooli loodus- ja tehnoloogiateaduskonna, füüsikainstituudi ja teaduskooli arendatavast programmist ja õpikodadest kuulis ta esimest korda 2009. aasta lõpus Eesti füüsika seltsi ühe juhi Kaido Reivelti käest. „Alguses oligi projekt kavandatud peamiselt füüsika õpioskuste arendamiseks ja uurimuslikule õppetegevusele kaasaaitamiseks,” rääkis Mägi.

Sellist lähenemist füüsika õpetamisele nähakse ette ka uues riiklikus ainekavas. Projekt sai väga menukaks ja peagi lisandusid keemia ja bioloogia õpikojad.

Mägi jutu järgi on mõeldud, et projektis osaleksid soovijad kõikidest Pärnu linna koolidest, aga praegu on õpikodades peaasjalikult Koidula gümnaasiumi õpilased.

Igas ainevaldkonnas on grupi suuruseks planeeritud kuni 15 õpilast, aga kõikides gruppides on praeguse seisuga 20 õpilast. Mägi järeldas sellest, et  õpilased tunnevad reaalteaduste vastu suurt huvi. Käesoleval õppeaastal on programmis veel füüsika õpikoda põhikoolile.

„Arvamus, et õpikodades osalevad ainult olümpiaadidel käivad õpilased, on sügavalt ekslik. Projekt on pigem kavandatud just reaalteadustest huvituvatele õpilastele,“ selgitas Mägi.

Õpikojad on jagatud neljaks kursuseks: bioloogia, keemia, füüsika põhikooli ja füüsika gümnaasiumi õpikoda. Igale kursusele moodustatakse kuni 17 õpperühma tugikoolides. Juhendajateks on Tartu ülikooli vastava koolituse läbinud loodusteaduslike erialade magistrandid ja doktorandid.

Õpikojad toimuvad kord kuus neljatunniste sessioonidena eelnevalt kokku lepitud aegadel. Eksperimendivahendite komplektid tuuakse iga kord kooli kohale ja on arvestatud 15-liikmelistele gruppidele. Õpikodade programmis osalemine on nii koolidele kui õpilastele tasuta.

2010/2011. õppeaastal toimusid programmi raames füüsika, keemia ja bioloogia õpikojad 26 tugikoolis kõigis Eesti maakondades, millest võttis osa ligi 900 õpilast nii tugikoolidest kui tugikoolide ümbruses paiknevatest koolidest.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles