Galerii: Ristiküla rahva vanusevahe ulatus kingituse tegemisel 100 aastani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ristiküla rahvas tegi täna oma kokkutulekuga kunagise koolimaja juures ajalugu, kinkis Eesti Vabariigile 100. aastapäevaks raamatu "On kallis mulle kodupaik ... Ristiküla - killuke Eestimaad". Kingituse vastuvõtja väärtustas seda nagu eelmistki koduloolist kogumikku hõbease plaadiga, millel EV 100 logo ja tänane kuupäev. Ristiküla külavanem Robert Miller ütles, et plaat kinnitatakse mälestuskivile koolimaja ees.

MTÜ Ristiküla Külaseltsi väljaandel ilmunud esimese ja teise raamatu tarvis on mälestused kokku kogunud Agnes Põllu, kuid tema jutu järgi oli tal väärt abilisi ja huvitavaid leide, näiteks ühe talu diivanikastist avastatud vabadussõja dokumendid ja nimekirjad.

Koduloolised kaks raamatut on hindamatu väärtusega, sest neis on kohalike meenutused ja arvukalt fotosid.

Vabadussõjas langenud Hendrik Kurmi õde Ella Raudsepp on koostajale andnud oma meenutused, mis algavad tema kui kohaliku veskiomaniku 12. lapse sünnikoduga. Ella Raudsepp on Naiskodukaitse Pärnumaa ringkonnna auliige ja oli Ristiküla kodukohapäeva eakaim osaleja, peaaegu niisama vana nagu meie koduriik. Noorim osaleja Randar sõitis vanemate saatel vankris. Ta on sündinud jaanilaupäeval, seega viienädalane.

Kodukandipäevale lisas värvikust rahvatantsurühma Surju Sõbratarid esinemine ning endise Surju vallavanema, nüüdse Saarde valla abivallavanema Jaanus Männiku tervitus- ja tunnustussõnad neile, kes hoiavad kodu kohta au sees.

Kodukandipäeval jätkus meenutusi ja tegevust hilise õhtutunnini kunagise koolimaja õues.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles