Männipargi mudilastel oli leivanädal

, Männipargi lasteaia õppealajuhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leivanädal Pärnu Männipargi lasteaias.
Leivanädal Pärnu Männipargi lasteaias. Foto: Sirje Vahenõmm

Pärnu Männipargi lasteaial on väga pikaajalised traditsioonid tervise- ja leivanädalate korraldamisel, sel aastal pööratakse kogu oktoobrikuu vältel suurt tähelepanu tervislikule toitumisele.

Porikuu esimesel nädalal räägiti kõikides rühmades leivalugu. Lastel oli võimalus leiba ja saia tundma õppida mitme meele kaudu. Leiba vaadeldi, nuusutati, katsuti ja maitsti.

Leiva teekonda lapse toidulauale selgitasid õpetajad laste vanust arvestades.
Sõimerühma lapsed laulsid muusikategevustes rahvalaulu „Veere, veere kakku“ ning püüdsid voolida pätsikest.

3-4aastaste laste rühmas selgitasid õpetajad lastele, et leib ja sai küpsetatakse jahust. Üheskoos uurisid lapsed viljapäid. Laste lemmikmänguks kujunes mõistatamise mäng „Kas sööd saia või sööd leiba?“ Kunstitegevustes vooliti leiba ja saia ning maaliti viljapäid. Õpetaja laulis lastele leivalaule. Selgeks sai rahvamäng „Me lähme rukist lõikama“ ja „Sõit, sõit, sõit, sõit linna“.

4-5aastaste laste rühmas rääkisid õpetajad leivast, toetudes Manivald Kesamaa raamatule „Keda kiita leiva eest“ ning „Leiva-, sepiku- ja saiaspets Pets“. Lapsed uurisid rukki ja nisu viljapäid, leides erinevusi ja sarnasusi. Kodumaiste viljade loetelu laienes ubade ja hernestega peenmotoorika arengut toetavas mängus. Lastele meeldisid teemakohased näpumängud. Kõike meeldejäänut sai rakendada kunstitegevustes. Üheskoos valmistatud soolatainast pagaritooted rikastavad nukunurgas kodumängu.

Koolieelikute rühma leivanädal algas õppekäiguga saiatsehhi. Sealsed töötajad näitasid lastele, kuidas masinatega segatakse saiatainast ning voolitakse saiapätsid. Lapsed võrdlesid tsehhi ahju oma kodu ahjuga. Kõige lõpuks said kõik maitsta just ahjust tulnud sooja Lahe saia.

Lastele anti kaasa väga huvitav raamat „Rukkileib meie laual on tervis“. Selles raamatus olevad  mõistatused, ristsõnad ja sõnamängud andsid tegevust kogu nädalaks. Õpetajale olid suureks abiks raamatusse koondatud rahvatarkused, rahvapärased väljendid, vanasõnad ning üldine teave leivast.

Pärnu Männipargi lasteaed on Pärnu linna ainus neljarühmaline lasteaed, kus käib 85 rõõmsameelset mudilast ning töötab 21 entusiastlikku inimest. TEL võrgustikuga liitus lasteaed 2009. aasta detsembris.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles