Laps tohib õhupalli puhuda

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga lapsevanem teab niigi, et kui õhupall pisikese põnni kätte anda, peab tal silma peal hoidma.
Iga lapsevanem teab niigi, et kui õhupall pisikese põnni kätte anda, peab tal silma peal hoidma. Foto: Ants Liigus

Nädala algus paiskas meediasse totrana tunduva uudise, et alla kaheksa-aastased lapsed ei tohi euroliidus enam õhupalle täis puhuda ja alla 14aastased lapsed peovilesid puhuda.

Tegelikult puhuti mull liialt suureks. Esiteks ütleb Euroopa Liidu mänguasjade ohutuse uus direktiiv, et alla kaheksa-aastased lapsed ei tohi õhupalle täis puhuda vanema järelevalveta. Aga milline vanem jätakski näiteks oma pisikese lapse valveta ja annaks veel tühjad õhupallid talle ajaviiteks mängida?

Peale selle andis terviseameti sisekommunikatsiooni spetsialist Kairi Pika teada, et õhupallide ohutusnõuded on kehtinud juba tükk aega, üksnes sõnastus on natuke erinenud, kirjutas Tarbija24.

1999. aastast on Eestis pidanud lateksist õhupallid kandma järgmist hoiatust: “Hoiatus! Alla 8aastased lapsed võivad täispuhumata või katkiste õhupallidega ummistada hingamisteed või lämbuda. Nõutav on täiskasvanu järelevalve. Hoia täispuhumata õhupalle laste eest! Viska otsekohe ära katkised õhupallid!”

Pikk selgitas, et 2005. aastast peavad lateksist õhupallid kandma järgmist hoiatust: “Hoiatus! Tühi või purunenud õhupall võib põhjustada alla kaheksa aasta vanustel lastel lämbumise või lämmatamise ohu. Vajalik on täiskasvanu järelevalve. Hoidke täispuhumata õhupallid lastele kättesaamatus kohas! Hävitage purunenud õhupallid kohe!”

Seega, tegu on juulis kehtima hakanud direktiiviga, mis pisut kohendatud sõnastuses kohustab müüjaid ja tarnijaid panema mänguasjadele hoiatusmärgistuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles