Taani karjäärinõustajad väisasid Pärnut

, karjäärinõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani karjäärinõustajad käisid Pärnu õppenõustamiskeskuses kogemusi vahetamas.
Taani karjäärinõustajad käisid Pärnu õppenõustamiskeskuses kogemusi vahetamas. Foto: Erakogu

Pärnu õppenõustamiskeskuse noorte infopunktil olid oktoobri esimesel nädalal külas neli karjäärinõustajat Taanist, kes tutvusid siinse tööga ja jagasid oma kogemusi.
 

Huvi pakkus õpirändeprojekt „14-19aastaste poiste väljalangemuse vähendamine”, mille eesmärk oli koguda ja jagada kogemusi, kuidas karjääriteenuste abil ennetada seda, et poisid hariduseta jäävad.

Taanis nagu Eestiski on poiste kõrvalekaldumine haridusteelt suurem kui tüdrukutel. Kuigi õpiraskustega poiste ja tüdrukute abistamisel põhimõttelisi erinevusi ei ole, on põhjust mõelda sellele, millist abi poisid kooliteel senisest rohkem vajavad.

Viie päeva jooksul külastati mitut kooli ja kohtuti spetsialistidega, kellel on õnnestunud õpiraskustega õpilasi hariduse omandamisel toetada. Külalistele avaldasid muljet külastatud koolide tugisüsteemide töö hea organiseeritus ja õpetajate pühendumine noorte mitmekülgse arengu toetamiseks.

Taanlased peavad kadestamisväärseks, et Pärnus töötavad koolipsühholoogid, sotsiaalnõustajad ja karjäärinõustajad samas majas. See loob hea võimaluse tihedaks koostööks. Taanis on nõustamistöö jaotunud asutuste vahel, mistõttu infovahetus ja koostöö on keeruline ning aeganõudev.

Siin olles jagasid taanlased oma kogemusigi. Taanis on igale karjäärinõustajale ette nähtud koolid, mille õpilasi ta teenindab. Väga oluliseks peetakse seda, et õpilane ei teeks õpi- ja tööelu valikuid juhuslikult. Selleks peab juba iga 8. klassi õpilane külastama kaht kooli, kus ta soovib pärast põhikooli lõpetamist edasi õppida. 9. klassis võib külastus kesta kuni kaks nädalat, mille jooksul õpilased osalevad tundides nii, nagu nad oleksidki juba selle kooli õpilased. Samuti on võimalik käia tööpraktikal, mille kestub oleneb suuresti õpilaste huvist ja vajadustest.

Paindlik haridussüsteem võimaldab tõsiste õpiraskustega õpilasel kombineerida oma koolis õppetööd ja praktikat nii, et käivad kolm päeva nädalas koolis ja kaks päeva praktikal.

Õpilaste vajaduste ja huvide väljaselgitamine ning praktika ja õppevisiitide korraldamine on Taanis karjäärinõustaja ülesanne. Selleks korraldab ta grupi- ja individuaalseid nõustamisi ning teeb koostööd õpetajate ja lapsevanematega.

Õppevisiit sai teoks Leonardo da Vinci programmi abiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles