Linnaorkester avab uue kontserdisarja

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnaorkestril on au avada kontserdisari “Kuldne klassika”.
Pärnu linnaorkestril on au avada kontserdisari “Kuldne klassika”. Foto: Urmas Luik

Pühapäeval algab Pärnus uus Eesti kontserdisari “Kuldne klassika”, mis läbi hooaja viiel kontserdil toob mitmes riigi kontserdimajas kuulajateni maailma muusikaajaloo armastatumad orkestrimuusika teosed.

Korraldajate sõnutsi Eesti kontserdilavad sellist sarja ei mäletagi. Kontsertidel kõlavad teosed on asjatundlik publik välja valinud sajandite jooksul ja need on end jätnud maailma kultuurilukku.

Esinevad Pärnu linnaorkester, Tallinna kammerorkester, Pihkva filharmoonia sümfooniaorkester, Eesti riiklik sümfooniaorkester ja rahvusooperi Estonia sümfooniaorkester. Dirigeerivad Jüri Altperten, Eri Klas, Gennadi Tchernov, Anu Tali ja Arvo Volmer. Kõlab näiteks Haydni, Mozarti, Tšaikovski, Chopini, Brahmsi looming.

Pärnus toimub viiest kontserdist kolm, esimesena toob klassikapärlid kuulajateni Pärnu linnaorkester.

Jüri Alperteni juhatusel esitatakse Wolfgang Amadeus Mozarti avamäng ooperile “Figaro pulm” ja klaverikontsert nr 25 C-duur, samuti Joseph Haydni sümfoonia nr 94 “Üllatussümfoonia” G-duur (Hoboken 1/94).

Klaveril mängib Irina Zahharenkova.

Pärnu linnaorkester tegutseb 1994. aastast. Orkestrit on dirigeerinud Neeme Järvi, Paavo Järvi, Kristjan Järvi, Jorma Panula, Eri Klas, Olari Elts, Paul Mägi, Vello Pähn, Arvo Volmer, Erki Pehk, György Selmeczi. Alperten on orkestri peadirigent 1998. aastast.

Pärnu linna esinduskollektiivi ees on soleerinud paljud mainekad interpreedid: viiuldajad Sarah Chang, Leila Josefowich, Liana Issakadze, Sergei Stadler, Xiang Gao; pianistid Chitose Okashiro, Kalle Randalu, Ivari Ilja; metsasarvemängija Wilhelm Schwaiger.

Pärnu linnaorkester on sage esineja Eesti muusikafestivalidel, koostööd tehakse Eesti Kontserdi, Neeme Järvi festivali, Pärnu rahvusvahelise koorifestivali, Pärnu kontserdibüroo ning paljude muude festivali- ja kontserdikorraldajatega. Väljapaistvate loominguliste saavutuste eest on orkester 2002. ja 2007. aastal pälvinud Pärnu muusika aastapreemia.

Irina Zahharenkova äratas tähelepanu VI Eesti pianistide konkursil (2002), teenides nii diplomi, ERSO preemia kui publiku tulise poolehoiu. Pianist on Eesti klaverikoolkonna noor tõusev täht, ta on võitnud kohalikke ja rahvusvahelisi konkursse. Zahharenkovat on nimetatud tundlikuks pianistiks, kel eriline puudutus, hea maitse ja oskus sisustada aeglastki muusikat.

Järgmine “Kuldse klassika” kontsert tuleb Pärnus 30. novembril, siis kuuleb Tallinna kammerorkestri ja sopran Aile Asszonyi esituses Beethoveni ja Mozarti muusikat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles