Nädalavahetusel jäi kuumarekord purustamata

Karoliine Aus
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuumalaine püsib arvatavasti laupäeva ööni.
Kuumalaine püsib arvatavasti laupäeva ööni. Foto: Mailiis Ollino

Eelmisel nädalal hirmutati inimesi nädalavahetusel senisest veel kuumema ilmaga ja täpselt nii juhtus: Pärnu-Sauga mõõtejaamas mõõdeti pühapäeval 33,3 kraadi.

Eesti meteoroloogia seltsi esimees, Tartu ülikooli meteoroloogia ja klimatoloogia dotsent Piia Post tuletas meelde, et tänavune suvi pole harukordne. “Ka 2010. ja 2011. aastal olid pikad soojad perioodid,” meenutas Post. Klimatoloog Ain Kallis rääkis Vikerraadiole, et eriline ei ole niivõrd kõrge temperatuur, vaid just ööpäeva keskmine, kui see ületab 20 kraadi. Pühapäeval oli Pärnumaal keskmine temperatuur 26,4 kraadi, laupäeval  madalam: 23,7.

Laupäeval Mihkli külas ilmahuviliste ja äikesevaatlejate kokkutulekulgi võideldi kuuma ilmaga, eks sellest hargnesid jututeemadki. Meteoroloogia seltsi korraldatud kokkutulekut võõrustas ilmatark Ilmar Tiismaa. Kogu Eestist sõitis Pärnumaale nii ilmahuvilisi kui -eksperte, kokku ligemale 40 inimest. Viie tunni jooksul arutati nii tuhapilvede üle Läänemere piirkonnas, kõneldi rahvatarkusest ilmateenistuses ja muudelgi teemadel. “Agrometeoroloog Laine Keppart rääkis, kuidas kevade algus oli väga aeglane: viljad ei arenenud eriti jõudsalt, kuid nüüd soojade ilmadega on areng olnud väga kiire,” jutustas Post. Agrometeoroloogilise aastaga oleme looduse poolest juba augusti keskpaigas.  

Pärnumaa kõigi aegade soojarekord mõõdeti 1882. aastal, kui Pärnus täheldati 34,1 kraadi sooja. Keskkonnaagentuuri kommunikatsioonijuhi Valdo Jahilo andmeil pole rekordit siiani veel purustatud. Riigi ilmateenistuse juhtsünoptiku Taimi Paljaku teatel jätkuvad kuumad ilmad, aga tõenäoliselt ei kerki lähipäevade temperatuur üle 32-33 kraadi. Sisemaal kestab kuumus laupäeva ööni. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles