Kodukant asub Eesti külade lugusid kaardistama

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Kodukant kutsub riigi sajanda aastapäeva puhul üles talletama Eesti külade lugusid.
MTÜ Kodukant kutsub riigi sajanda aastapäeva puhul üles talletama Eesti külade lugusid. Foto: Eero Vabamaegi

MTÜ Kodukant kutsub riigi sajanda aastapäeva puhul üles talletama Eesti külade lugusid.

“Külad on kogu aeg olnud aktiivsed oma ajalugu talletama. Seda on tarvis, et ka 100 aasta pärast oleks meie järeltulijatel võimalik Eesti külade sünni, pärandi ja kultuurilooga tutvuda,” toonitas Eesti külaliikumise Kodukant juhatuse esimees Krista Habakukk. 

Habakuke sõnutsi plaanib Kodukant info külaraamatute kohta kokku koguda, kaardistada ja säilitada. “Siis on hea hiljem vaadata, millises külas ja millest kirjutatud,” rääkis ta.​

Oma loo võib talletada mitmel moel, näiteks Alle-Saija teatritalus etendunud “... ja õunapuud õitsevad” vormis näitemänguraamatuks ja etenduseks ühe Võrumaa pere loo.

“Üks hoopis teistmoodi lugu on ka „100 Peipsi-äärse Vene köögi retsepti”. Peipsi ääres kogus Veneküla kogukond kohalikelt perenaistelt kodukoha traditsiooniliste toitude retsepte. Huvitavamatest pandi kokku 100-leheküljeline retseptiraamat eesti, vene ja inglise keeles,” tutvustas projekti “EV 100 igas külas” koordinaator Merle Jantson.

Iseäranis Eesti juubeli aastal ilmub hulk väärikaid ajalooraamatuid, hiljuti üllitas näiteks Ingliste küla 548-leheküljelise teose “Ingliste sõnas ja pildis”. Ingliste raamatut saab lugeda SIIT.

Raamat kuulub kohaliku kogukonna üle antud “EV 100” kingituste hulka.

“See on parim näide suurepärasest uurimistööst küla ajaloo kohta ja võiks olla eeskujuks külaraamatute koostamisel,” ütles Jantson.

Undva küla aga kinkis järeltulevatele põlvedele ajalooraamatu “Undva (ja maailm) läbi nelja sajandi” koos kaartide ja CDga, Käsmu külaselts tähistas hiljuti rahvamaja 100. aastapäeva ja üllitas raamatu “12 põlve Käsmus”. Külaraamatu ilmutada plaanivad veel sel aastal näiteks Oidrema, Ratla, Külasema, Kuijõe, Eistvere.

MTÜ Eesti Külaliikumine Kodukant on juriidiliste isikute ühendus, mis liidab maapiirkondade tasakaalustatud arengut taotlevaid ja edendavaid ja külaelu väärtustavaid organisatsioone Eesmärk on edendada kogukondlikku tegevust maal, väärtustades ja arendades külaelu, pärimuskultuuri ja vabatahtlikku tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles