Schubert, Takemitsu ja Debussy kõlavad kitarril

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kitarrist Kristo Käo ja flötist Leonora Palu.
Kitarrist Kristo Käo ja flötist Leonora Palu. Foto: Pärnu Ooper

Pühapäeval, 23. oktoobril Pärnu Ooperi sarjas "Abonement 007" toimuva kontserdi põhiinstumendiks võib pidada kitarri. Kontserdil tõlgendavad Franz Schuberti, Toru Takemitsu ja Claude Debussy muusikat flötist Leonora Palu, kitarrist Kristo Käo ja vioolamängija Viljar Kuusk.

Kontserdi esimese teosena kõlav Franz Schuberti arpedzhione-sonaat on kirjutatud kitarrimeister Johann Georg Staufferi (1778-1853) leiutatud erilisele instrumendile arpedzhionele, mis kujutas enesest kitarrilaadset poognaga mängitavat keelpilli.

Kontserdil kõlab teos kitarrimeistrist vioolamängija Viljar Kuuse ning kitarrist Kristo Käo esituses.

Kontserdi viimase teosena kõlavas Claude Debussy meisterlikus triosonaadis saab flöödi ja vioola kõrval kuulda taas kitarri, seekord asendamas harfi. Teose õnnestunud seade autor on kitarrist Andrea Föderreuther.

Debussy triot ja Schuberti sonaati seob aga jaapani ühe tuntuma helilooja Toru Takemitsu hõrk ja ülimalt huvitavate kõlavärvidega Toward the Sea kitarrile ja altflöödile, kus ei puudu vanameister Debussy mõjud.

Kristo Käo on eesti kitarrist ja kitarripedagoog. Ta on Eesti muusika- ja teatriakadeemia kitarriõppejõud, Tartu ülikooli haridustehnoloogia doktorant ning muusikaharidusprojekti kitarrikool.eu eestvedaja. Kristo Käo on paljude kitarriõpikute autor ja salvestanud märkimisväärsel hulgal heliplaate. Flötist Leonora Paluga seob teda aastatepikkune koostöö. Nii Eestis kui mujal on nad esitanud palju kaasaegset muusikat, sealhulgas rohkelt eesti heliloojate teoseid.

Vioolamängija Viljar Kuusk on aktiivne kammermuusik, pedagoog ja pillimeister. Tallinna keelpillikvarteti koosseisus on ta esinenud peaaegu kõigil mandritel ning salvestanud plaate muuhulgas plaadifirmadele BIS ja Antes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles