Kiusamisvaba kool õpetab, kuidas vestelda kiusamisega kokku puututuva lapsega

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötuba õpetab, kuidas toetada last, kes on sattunud kiusamisolukorda kas ohvri, kiusaja või kõrvalseisjana.
Töötuba õpetab, kuidas toetada last, kes on sattunud kiusamisolukorda kas ohvri, kiusaja või kõrvalseisjana. Foto: Arvo Meeks

SA Kiusamisvaba Kool korraldab 17. augustil Pärnu uuskasutuskeskuses töötoa lapsevanematele ja huvilistele. Töötuba keskendub sellele, kuidas vestelda lapsega, kes mingil moel kiusamisega kokku puutub.

Töötoas võtab SA Kiusamisvaba Kool koolitusjuht ja KiVa koolitaja Kristiina Treial koos osalejatega vaatluse alla kiusamise olemuse, miks seda esineb ja kuidas toetada last, kes on sattunud kiusamisolukorda kas ohvri, kiusaja või kõrvalseisjana.

„Kuna saame tihti kõnesid ja kirju lapsevanematelt või õdedelt-vendadelt, kellel on mure, et pereliige kogeb kiusamist või puutub kiusamisega muul moel kokku, näeme aina suuremat vajadust pakkuda lähedastele tuge ja lisaoskusi, kuidas suhelda lapsega, kes kiusamisolukorras olnud on,” kommenteerib SA Kiusamisvaba Kool tegevjuht Triin Toomesaar. „Ja kui KiVa koolide lapsed õpivad seda, et kiusamist nähes tuleks ise sekkuda, siis täiskasvanudki vajavad julgustamist, kuidas ja miks sekkuda neisse situatsioonidesse, mida ise märkame ehk bussipeatustes, tänaval või huviringis.”

Peale Pärnu toimuvad samasisulised töötoad veel kolmes Eesti uuskasutuskeskuses: 6. augustil kell 17 Narvas (vene keeles), 8. augustil kell 17 Võrus ja 10. augustil kell 16 Paides.

Töötoad on osa augusti kui suhtluskultuurikuu programmist. Suhtluskultuurikuud tähistatakse SA Kiusamisvaba Kooli eestvedamisel tänavuse Euroopa kultuuripärandi aasta raames ja sel puhul pööratakse eri ettevõtmiste kaudu tähelepanu meid ümbritsevale suhtluskultuurile, sealhulgas kiusuvabale suhtlemisele.

Teemakuu tähistamine lähtub ideest, et kultuuri osa ja pärand on meid ümbritsev suhtluskultuur ehk meie ühiskonnale iseloomulik suhtlemise viis ja selle arendamisele suunatud tegevused, sealhulgas väärtuskasvatus ja kiusamisvastaste hoiakute kujundamine ehk kiusamisvaba suhtluskultuur.

SA Kiusamisvaba Kool asutati 2012. aastal missiooniga muuta Eesti koolid kiusamisvabaks. Selleks töötatakse välja tõenduspõhised meetmeid, aidatakse koole kiusamisvastaste meetmete kasutuselevõtmisel ja tõstetakse teadlikkust koolikiusamise ja kiusamise vähendamise ja ohjeldamise kohta.

Üritus on osalejatele tasuta, kuid soovi korral on võimalik kohapeal toetada SA Kiusamisvaba Kooli tegevust, tehes jõukohase annetuse või soetades sihtasutuse heategevuslikke tooteid, näiteks kiusamisteemalise miniõpiku, mis mõeldud just lapsevanematele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles