Pärnakatest ema ja tütar võitsid ERMi näituseideede konkursi

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse kuraatorid on fotograaf Marjaana Vaher ja tema Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumis õppiv tütar Elis Vaher.
Näituse kuraatorid on fotograaf Marjaana Vaher ja tema Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumis õppiv tütar Elis Vaher. Foto: Marit Kuusk

Eesti Rahva Muuseumi (ERM) näituseideede konkursi „Oma näitus“ võitjaks tuli publikuhääletusel enim hääli kogunud „Vormitud lugu 12“, mille autorid on ema ja tütar, Marjaana ja Elis Vaher.

Võidutöö „Vormitud lugu 12“ räägib sellest, kuidas võiks kanda koolivormi 1.–12. klassini. Näituse kuraatorid on fotograaf Marjaana Vaher ja tema Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumis kaheksandasse klassi minev tütar Elis Vaher.

„Meie idee on kantud soovist näidata, kuidas koolivorm või mõni selle detail võiks olla igapäevase kooliriietuse osa nii, et esile tuleks kandja isikupära ja loovus. Loodame, et meie näited julgustavad õpilasi neid esemeid kandma. Plaanime esitada 12 näidet osaliselt foto ja osaliselt joonistusena, mis on samuti hea näide sellest, kuidas meie tütrega sama pilti erinevalt näeme ja edasi anname,“ selgitas oma töö mõtet Marjaana Vaher. Detailide asetus kompositsioonil mõeldi välja koostöös.

Teoste fotograafilise küljega tegeles Marjaana Vaher ja joonistustega tütar Elis Vaher. Stiliseerimine võeti ette koos.
Teoste fotograafilise küljega tegeles Marjaana Vaher ja joonistustega tütar Elis Vaher. Stiliseerimine võeti ette koos. Foto: Marjaana ja Elis Vaher

„Ideed olid kõik väga erinevad ja põhjalikult läbi mõeldud ja pöidlahoidjaid jagus neile kõigile – kokku 1029 inimest. Võidutöö suhtes kahtlusi polnud, „Vormitud lugu 12“ edestas teise koha tööd häältesaagilt ligemale kaks korda,“ rääkis ERMi osalussaali produtsent Kata Maria Saluri.

ERMi osalussaali konkursile „Oma näitus“ olid oodatud inimeste argielu ja igapäevaseid tegemisi kajastavad näituseideed. Laekunud kaheksa mõtte seast selgus võitja avalikul hääletusel.

Kõigi oma lemmikule hääle andnud inimeste vahel loositakse välja muuseumipileteid ja meeneid.

„Oma näitus“ on mõeldud eraisikutele, kodanikuühendustele või organisatsioonidele, kes iga päev ei tee muuseumitööd või kureeri näitusi. Võitjad saavad ERMi osalussaalis oma idee ellu viia. Järgmine konkurss toimub 2019. aasta alguses. Võidunäitus avatakse ERMis samuti tuleva aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles