Leitsak andis hoogu eksootiliste viljade kasvule

Karoliine Aus
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viinamarjad.
Viinamarjad. Foto: Erakogu

Tänavune kuum suvi ei ole aiapidajate vastu armuline olnud. Agrometeroloog Laine Keppart seletas, et looduse poolest olemegi juba augusti keskpaigas. Mõnele viljasordile on päikeseline suvi kasuks tulnud, teisele aga saatuslikuks saanud.

Linnainimesed unistavad tihtipeale oma aiast. Pea kolm aastat tagasi, kui Kristhel Vaht maale elama kolis, sai tema unelmast tõelisus: Vahtil on nüüd oma põld ja kasvuhoonegi, kus endale ja sõpradele head-paremat kasvatada. Mais ei osanud ta arvestada, et põud tuleb ja jääb, oodati muudkui vihma, mis põllu ära kastaks. “Külviperioodil jäi väga suur osa põllust seetõttu kastmata,” nentis hobiaednik. Kuivus ja päike olid nii intensiivsed, et kartulid ei tulnud osaliselt üleski. Tagantjärele teab Vaht, et ei tasu vihma oodata, tuleb kohe ise kastma hakata. “Õnneks on meil maja kõrval jõgi,” jutustas aiapidaja. Vana kaev jäi suve algul kiiresti tühjaks.

See-eest arbuusidele ja melonitele on tänavune leitsak ülimalt soodne. “Meie aiandi kiletunnelis on esimesed arbuusi- ja meloniviljad juba lapsepea suurused,” rõõmustas Harri Poom, kes oma aiandis eksootilisemaid vilju kasvatab. “Hoolimata asjaolust, et tänavu me taimi ette ei kasvatanudki ja tegime otsekülvi alles juuni algul!” Tegu oli suure riskiga, sest kui oleks tulnud selline suvi nagu mullu, oleks saagist kindlasti ilma jäädud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles