Sauga jõgi värvus roheliseks

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauga jõgi on kaetud rohelise kihiga vanast raudteesillast kuni Nurmeni.
Sauga jõgi on kaetud rohelise kihiga vanast raudteesillast kuni Nurmeni. Foto: Enn Paut

Pärnumaal voolav Sauga jõgi on kattunud rohelise kihiga.

Pärnu Postimehe lugeja Enn Paut saatis toimetusele foto Sauga jõge katvast rohelisest kihist. Paut tegi pildi Ullaste mõisa lähedal, kuid tema sõnutsi oli jõgi rohelise kihiga kaetud vanast raudteesillast Nurmeni. Samuti võis näha surnud kalu.

Kohapeal käis merebioloog Jüri Tenson, et teha kindlaks, kas jõe värvimuutus tuleneb sinivetika vohamisest või millestki muust.

Tenson märkis, et rohelist kihti ei moodusta mürgised vohavad vetikad, vaid mikroskoobi all tuvastati räni-, vibur-, rohevetikad ja nende hulgas leidub sinivetikaid. “Aga seda, et nad läbisegi õitesevad, näen minagi esimest korda,” avaldas vetikaid uurinud merebioloog hämmeldust. “Harilikult jääb üks vetikaliik teiste üle domineerima ja tõrjub ülejäänud välja.”

Hetkel ei ole tema sõnutsi küll keskkond mürgine, kuid vetteminemisest tuleb kindlasti hoiduda, kuna see olukord võib väga kiiresti muutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles