Eesti päästjad aitasid Mazsalaca metsatulekahjule piiri panna  

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsapõleng Lätis Mazsalaca maakonnas.
Metsapõleng Lätis Mazsalaca maakonnas. Foto: Läti Riiklik Tuletõrje- Ja Päästeteenistus

Lätis Mazsalaca maakonnas Eesti piiri lähedal põlevas metsas on tuli kontrolli alla saadud ja see pole Eestile palju lähemale levinud.

Suure panuse andsid lätlastele appi läinud Eesti päästjad, kes eile hommikul piirasid tule levikut Eesti-poolsest küljest. Pärastlõunal aitasid nad konteinerautoga kohale viidud varustuse abil moodustada voolikuliine, et tagada kustutustöödeks vesi.

Päästeameti Lääne päästekeskuse juhi Heiki Soodla sõnutsi oleme oma ressurssidega kohal nii kaua kui vajalik, et aidata ära hoida tule levik üle piiri. „Hindasime täna kohapealset olukorda, et olla parimal moel valmis reageerima ja takistama tule levikut Lätist Pärnumaale,“ kinnitas Soodla. Eesti kaitsmise kõrval on oluline abistada suurpõlengutega võitlemisel raskustesse sattunud naabreid. Praegu kustutatakse Lätis korraga kahte metsatulekahju, millest üks ulatub 1200 ja teine 230 hektarile. Seetõttu on Eesti abi väga vaja. Praegustes oludes on kavas abi osutada vähemalt esmaspäevani.

Lätis töötavad seitse päästjat Rapla, Haapsalu, Risti ja Kilingi-Nõmme päästekomandost. Sideohvitseri ülesandeid staabis täidab täna Viljandimaa operatiivkorrapidaja. Lõunanaabrite poolt kustutab metsa 39 Läti riikliku tuletõrje- ja päästeteenistuse tuletõrjujat, 15 Läti riigimetsa majandamise keskuse inimest ja kuus vabatahtlikku. Õhust summutatakse tuld sobivate ilmaoludega ka Läti kopterilt.

Täna hindas Lääne päästekeskuse töögrupp Mazsalaca maakonna metsatulekahju leviku tõenäosust Pärnumaa Sookuninga looduskaitsealale. Selgunud andmetel püsib tuli praegu 230 hektaril Läti poolel ega ole märgatavalt Eesti suunas levinud. Riigipiir jääb tulekahjust endiselt umbes kahe poole kilomeetri kaugusele. Kustutustöid toetasid möödunud öö ja hommiku vihmahood. Täna päeval tõusnud tuul muudab olukorra jälle keerulisemaks. Läti päästeteenistuse esialgsel hinnangul võtab põlengu täielik lokaliseerimine aega vähemalt pühapäeva õhtuni.

1. augusti õhtul esitas Läti ametliku abipalve, millega taotles Eestilt ressursse, peatamaks Mazsalaca maakonnas süttinud metsapõleng, kus tuli levis Eesti poole. Päästeamet otsustas Läti metsatulekahju kustutustöödele appi saata Haapsalu päästekomandost kustutussüsteemiga roomiktransportööri kahe päästjaga, Rapla päästekomandost ATV kahe päästjaga, Risti päästekomandost ATV ja Kilingi-Nõmme päästekomandost ATV kolme päästjaga. 2. augustil saadeti kustutustöödele appi konteinerauto voolikutega. Iga päev täidab sideohvitseri ülesandeid Lätis üks meie päästeameti operatiivkorrapidajaist.

28. juulist kehtib Eestis suure tuleohuga aeg. Metsas on keelatud igasugune lõkketegemine ja grilliseadme kasutamine, kuna sellest lendavad sädemed võiksid süüdata kuiva ümbruse. Samuti on keelatud suitsetada ja muul moel teha lahtist tuld.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles