Saladusi lekitanud politseikapten jääb pooleks aastaks trellide taha

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseikapten Ilmar Vähile mõisteti liitkaristusena kolm aastat vangistust.
Politseikapten Ilmar Vähile mõisteti liitkaristusena kolm aastat vangistust. Foto: Tõnu Heinmets

Täna mõistis Pärnu maakohus süüdi Lääne prefektuuri politseikapteni Ilmar Vähi, keda süüdistati riigisaladuse lekitamises, jälitusinfo avalikustamises, tõendite kunstlikus loomises ja kõrvaldamises.

Koostöös politsei- ja piirivalveameti (PPA) sisekontrollibürooga tuvastas prokuratuur ühtekokku 12 episoodi, kus Vähi avaldas ebaseaduslikult kriminaalasjade kohtueelse menetluse andmeid, edastas riigisaladust, lõi kunstlikult ja kõrvaldas tõendeid.

Politseinikule määrati kokkuleppemenetluses liitkaristusena kolm aastat vangistust, millest kohe kuulub kandmisele kuus kuud ja ülejäänud osa ei pöörata täitmisele, kui politseiametnik ei pane kolmeaastase katseaja jooksul toime tahtlikku kuritegu. Eelvangistuses oldud aeg loetakse karistusaja hulka ja kohe ärakantava karistuse aja alguseks loetakse politseiametniku kinnipidamist tänavu mai alguses.

Juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus selgitas, et kriminaalmenetluse raames koguti küllaldaselt tõendeid, et rasked rikkumised tuvastada. Tema hinnangul on kogu juhtum äärmiselt kahetsusväärne.

„Olukord, kus politseiametnik kahjustab teadlikult oma tegevusega mitme kriminaalmenetluse kulgu, kolleegide pingutusi ja tõe väljaselgitamist, ei õõnesta ainult konkreetset uurimist, vaid Eesti õiguskaitseasutuste usaldusväärsust ja kogu õigusmõistmist laiemalt. Selline käitumine on lubamatu ja kuulub üheselt hukkamõistmisele,“ kinnitas Evestus.

PPA sisekontrollibüroo talituse juht Priit Paal märkis, et politsei peatas Vähiga teenistussuhte kohe kinnipidamise järel ja süüdimõistva otsuse jõustumise järel vabastatakse politseinik teenistusest. „On äärmiselt oluline, et asutustes, kus on palju võimu, oleks tugev sisemine kontroll ja enesepuhastumise võime. Vaid nii on võimalik selliseid raskeid kuritegusid ära hoida ja avastada,“ rõhutas Paal.

Kriminaalmenetlust korraldas PPA sisekontrollibüroo ja juhtis riigiprokuratuur.

Kolmes prefektuuris töötanud Vähi on saanud 2008. aastal narkopolitseinikuna tänukirja teenistuskohustuste silmapaistva täitmise eest.
Peale selle oli Vähi kolleegide seas hinnatud spordimees, kes Lääne prefektuuri lippu võistlustel kõrgel hoidnud.
Kahtlustuse järgi rikkus politseiametnik kahe Lääne ringkonnaprokuröri uurimise taktika, lekitades infot muu hulgas inimestele, kellega ta töö asjus oli kokku puutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles