Installatsioonid valgustavad unetuile öist vanalinna

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Efektsete installatsioonidega tahetakse augustiöö muuta hubaseks, eri moodi on valgustatud lavad ja tulega isegi tantsitakse.
Efektsete installatsioonidega tahetakse augustiöö muuta hubaseks, eri moodi on valgustatud lavad ja tulega isegi tantsitakse. Foto: Lilli Tölp

Jõudsalt läheneva Augustiunetuse teema on tänavu “Öölinna tuled” ja liikumine.

Efektsete installatsioonidega tahetakse augustiöö muuta hubaseks, eri moodi on valgustatud lavad ja tulega isegi tantsitakse. Tänavafestivali kunstilise poole eest vastutava Barbara Lehtna sõnutsi sütivad sel õhtul Pärnu vanalinnas tuled metafoorseski mõttes: iga esineja ja üles­astuja on siin kui ere täht või väike tuluke.

Mõeldud on nii noorele pidutsejale kui perega tulijale. Kuhugi pole kadunud rahva vanad lemmikud unetute pidžaamajooks, tangokohvik ja kributurg ehk laste täiturg, ent on palju põnevat uutki. Näiteks on tehtud üleskutse küllusliku huumorisoonega loomingulistele rohe-nobenäppudele, kelle kätetööna sünnivad Kuninga tänaval kunagise Riia värava vahimaja õuel muinasjuttudest ajendatud miniaiad.

Esimest korda avab end Brackmanni pargis Oscari pargikohvikum, kus doktor Tuuliki Hion jagab kasulikke teadmisi magamisest, unevõlast, norskamisest, öötööst, nuti­unetusest ja liigsest unisusest. Näitleja Andrus Vaarik räägib aga loomingulisest logele­misest, mis Augustiunetuse meeskonna arvates on möödapääsmata vajalik.

“Kindlasti ei tasuks endale keelata logelemist, sest nii sünnivadki head loomingulised ideed,” teab Lehtna omast kogemusest.

Muu hulgas antakse sealtsamast start Linnalabori psühhedeelsele ööretkele südalinna nurgatagustesse, kus uneskõndijad ja kuutõbised kohtuvad öise linna saladustega. Teekond viib läbi vahe-, sala-, läbi- ja mõttekäikude seigeldes, ronides, pugedes ja jahmudes radadele, mida koha­likud võivad ehk teada, aga kuhu Google Maps ei juhata.

Loovus lastakse ula peale samuti Pärnu kunstikooli maalimissümpoosionil “Klassikaline keha öös”, kuhu ooda­takse neid, kelles öö tekitab uitmõtteid. Kohal on elus modell, Pärnu parimad kunstiõpetajad, olemas on pintslid, söed ja pliiatsid.

Tänavafestivali muusikaprogrammi valikul on arvestatud eelkõige selle sobivust ­Augustiunetuse meeleolu ja ideega. Samuti tahetakse püünele tõsta siinseid huvitava helikeelega muusikuid. Taas toimub Pärnu muusika laat kohalike muusikute albumite ja fänninänniga ning muusikaviktoriin.

Trummar Siim Arusaar, kes tänavu lõpetas Londonis oma muusikaõpingud, on palutud juba päev varem Vallikäärus huvilistele sõltumata kogemusest trummikoolitust andma. Trummikoolis õpitut demonstreeritakse päev hiljem festivalil.

Kel tantsuarmastus hinges, saab kuumi rütme kogeda milongal, Argentina tango kohvikus. Rahvast tänavalt tänavale lõbusalt suunav tantsukõnd osutus Lehtna kinnitust mööda mullu väga populaarseks ja tuleb tänavu enneolematult suur: ligemale kümne tantsutrupi eestvõttel, salsast rumbani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles