Kontserdimajas antakse kätte Sumera preemia

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saku Suurhall, Tallinn. 25.01.2018. Eesti muusikaauhindade gala, EMA, fotosein. Pildil Tõnu Kõrvits.
Saku Suurhall, Tallinn. 25.01.2018. Eesti muusikaauhindade gala, EMA, fotosein. Pildil Tõnu Kõrvits. Foto: Madis Sinivee

Täna õhtul antakse Pärnu muusikafestivali raames üle Lepo Sumera nimeline heliloomingu preemia, mille laureaadiks osutus helilooja Tõnu Kõrvits, kelle looming pälvis ühtlasi Eesti muusikaauhinna konkursil aasta klassikaalbumi tiitli.

Tõnu Kõrvitsat iseloomustatakse heliloojana, kes Eesti muusikaelu sulandunud tasahilju, loomulikult ja jõudnud isikupärase helikeeleni. Ta kulgeb kõrvalteid pidi, kondab vaikselt ja märkamatult mentaalsetes tagatubades, sageli kaugel kohast, kus käib tuline debatt ja põrkuvad esteetilised paradigmad. Kuid just nii märkab ta olulist ja toob selle poeetilise selgusega kuulajani.

Lepo Sumera nimeline heliloomingu preemia väärtustab autoristiili selget arengukaart, muusikalise mõtlemise mastaapsust ja kunstilist sügavust helilooja loomingus. Žürii esimees Paavo Järvi on plaadistanud kõik Sumera sümfooniad.

„Lepo Sumeraga oli alati huvitav koos olla. Olin korduvalt tunnistajaks sellele, kuidas tal ühest lausest või impulsist võis tekkida idee, mida ta hakkas kohe arendama. Aastad, mil ma temaga koos töötasin ja tema muusikat plaadistasin, olid mulle väga õpetlikud. Tundsin, et ta oli juba siis väga tähtis lüli Eesti nüüdismuusika ajaloos,“ meenutab Järvi.

Žüriisse kuulusid peale Paavo Järvi helilooja Erkki-Sven Tüür, muusikateadlane Kerri Kotta ja elektronmuusik Tammo Sumera. Preemia kandidaate said esitada žürii liikmed ja laureaat selgus arutelus. Tunnustusega kaasneb 4500 eurot, mille on välja pannud Eesti autorite ühing ja heliloojate liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles