Põud napsab loodetud viljasaagist vähemalt kolmandiku

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligemale 12 meetri laiuse ­heedriga põllulaev võttis põuasuve hõredat odrapõldu Selja külas.
Ligemale 12 meetri laiuse ­heedriga põllulaev võttis põuasuve hõredat odrapõldu Selja külas. Foto: Urmas Luik

Jõulised kombainid keerutavad teeäärsetel kuldkollastel põldudel tolmusaba üles ja lõigatud väljadele potsatavad põhumunad, sest põuasuve järel läheb põhkki loomasöödana hinda. Pilt on ilus, aga viljakasvataja otsaesiselt ei kaota see muremuhku, sest loodetud saagiga salvi ei täida.

Kablis lõpetas OÜ Helgi ja Pojad eile kaera koristamise ja pereettevõtte tegevjuht Mihkel Vainula tõdes, et läinud suvega võrreldes on saagikadu vähemalt kolmandik. Üks põld andis külvajale vastu keskmiselt kolm, teine napilt neli tonni hektarilt. Kaera järel olid Liivi lahe rannikul kombaini ootel varase odra põllud, mille põuakahjustus on kaera omast silmaga hinnates väiksem.

“Üks asi on see, milline põld välja näeb, teine see, mis ta välja annab, kui kombaini tera juba sisse saab,” nentis Vainula. “Sel ajal, kui taim tahtis võrsumise ja kõrsumise alguses kõige rohkem vett, ei tulnud tibagi vihma. Kuivus ei ­soodustanud võrsumist ega terade arvu teket peas, aga taim ei mõelnud selle peale, tema tahtis kähku valmis saada ja oligi korras.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles