Galerii: Arvo Pärt ja Paavo Järvi nautisid täismaja ovatsioone 

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Pärnu muusikafestivalil kantakse maailmakuulsa Eesti dirigendi juhatamisel ette kogu maailmas enim tuntud eestlase kolmas sümfoonia, on siin loomulikult kohal suurmees isegi. Kui teos oli kõlanud, unustas publiku seas istunud Arvo Pärt oma kaheksa elukümmet ja ronis niisama vilkalt nagu kaheksa-aastane poisike otse Paavo Järvi kõrvale lavale.

Järvi ulatas Pärdile käe, kaks meest võtsid üksteisel ümbert kinni ja naeratasid aplodeerivale täissaalile.

Juba tuleval esmaspäeval astub tipporkestrantidest koosnev Eesti Festivaliorkester (EFO) sellesama Pärdi sümfooniaga üle 5000pealise publiku ette maailma mainekaimal klassikalise muusika festivalil BBC Proms Londonis Royal Albert Hallis.

Kui Pärnu muusikafestivali eileõhtuse viimseni välja müüdud kontserdi järg jõudis Saksamaal elava Eesti helilooja Jüri Reinvere uudisteose esiettekandega lõpule – Järvi oli selle talt spetsiaalselt muusikafestivaliks festivaliorkestrile tellinud – kordas Pärdi noorem kolleeg sama trikki.

Kontserdimaja saali raputanud võimas teos “... ja väsimus õnnest nad tantsima viis” räägib ühiskonnas maad võtvast kultuuriväsimusest. Reinvere selgituse järgi toetub ühiskond kahele jalale: majanduslikule, mis meid toidab, ja kultuurilisele, mis juhib meie mõtteid ja valikuid. Kui üks neist aga lonkab, hakkab kogu tervik lonkama. Elame ajal, mil oleme oma kultuuri muutnud ühiskondlikuks tarbekaubaks, mis enam väärtusi ei juhi. Ei tajuta enam väärtuste tegelikke omadusi ega nende seisu.

Kolmandana kutsuti eile kontserdimajas publiku ette helilooja Tõnu Kõrvits. Elektronmuusik Tammo Sumera (Lepo Sumera poeg) ja Paavo Järvi andsid Kõrvitsale üle Eesti autorite ühingu ja heliloojate liidu algatatud ja Lepo Sumera nime kandva heliloomingu preemia, millega kaasneb 4500 eurot. Preemia väärtustab autoristiili selget arengukaart, muusikalise mõtlemise mastaapsust ja kunstilist sügavust helilooja loomingus.

Kolme mehe kõrval säras eileõhtusel EFO muusikafestivali esimesel kontserdil Pärnu kontserdimajas Elisabeth Leonskaja, kes kandis orkestriga ette Edvard Griegi klaverikontserdi. BBC Promsil esitab sama teost EFOga Prantsuse-Gruusia pianist Khatia Buniatišvili.

Pärnu muusikafestival kulmineerub laupäeval EFO teise kontserdiga, mille solist on Jaapani viiulivirtuoos Midori. Seegi kontsert on viimseni välja müüdud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles