Fideofest näitab filme otse tänaval

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fideo­festi programmi avavad kunstnike maja ees oma etteastega Chicago tegevuskunstnikud Adam Rose ja April Lynn rühmitusest Antibody Corporation.
Fideo­festi programmi avavad kunstnike maja ees oma etteastega Chicago tegevuskunstnikud Adam Rose ja April Lynn rühmitusest Antibody Corporation. Foto: Mailiis Ollino

Augustiunetutel tasub täna ­õhtul festivalialalt veidi ­eemale, uue kunsti muuseumi ja Pärnu kunstnike maja juurdegi põigata, sest kunstnike maja fassaadil rullitakse lahti kinoekraan. Otse tänaval linastuvad Hispaania Soria rahvusvahelise lühifilmide festivali parimad teosed.

Kunstnike maja galeriis ja hoone ümber teevad samal ajal performance’eid USA, Hiina, Saksamaa, Soome, Mosambiigi, Eesti ja muude riikide tegevuskunstnikud. Juba pärastlõunal läheb aga Supeluse ja Esplanaadi tänava nurgal ilusalongi Viigi Juures ees kehamaalingute tegemiseks. Osa modelle on tegevuskunst­nikud, kes hiljem etteasteidki teevad.

Algav Pärnu Fideofest, mida veavad eest Al Paldrok ja Taje Tross, teeb teist aastat koostööd Soria filmifestivaliga, mille direktor Javier Muñiz on lubanud isegi Pärnusse kohale sõita, et filme pärnakaile tutvustada. Muu hulgas esilinastub siin New Yorgis elava fotokunstniku Mara Catalani film “Chicken skin”.

Kunstnike maja väliekraanilt näeb nii Soria filmifestivalil auhinnatud animatsioone kui lühifilme. Trossi ja Paldroki sõnutsi on Soria viimaste aastate jooksul kujunenud Hispaania üheks mainekamaks rahvusvaheliseks filmifestivaliks.

Fideofesti filmilinastuste ja rändfestivali Diverse Universe ­tegevuskunstnike etteastetega alustatakse kunstnike maja juures kell 21, õhtu kulmineerub maja hoovis pärast südaööd Non Grata ja Diverse Universe’i tegevuskunstnike suure ühisette­astega.

Kehamaalingutega lõpetatakse Esplanaadi ja Supeluse tänava nurgal pool tundi enne südaööd, täpselt südaööl näeb maalitud modelle Augustiunetuse pealaval.

Uue kunsti muuseumis on ­augustiunetutele avatud rahvusvaheline aktinäitus “Mees ja naine”, raamatulaadal tuleb tasuta jagamisele ligemale 1000 saksa- ja ingliskeelset valdavalt ilukirjanduslikku teost. Samuti linas­tuvad seal tänavuse Pärnu filmifestivali parimad filmid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles