Paikre prügila lugu

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
8. juunil 2006 lõikus paikre avamisel linti kümme dignitaari eesotsas president Arnold Rüütliga. Kõik ei mahtunud isegi pildile.
8. juunil 2006 lõikus paikre avamisel linti kümme dignitaari eesotsas president Arnold Rüütliga. Kõik ei mahtunud isegi pildile. Foto: Urmas Luik

Augustis 1998 jõudsid tollane Pärnu maa­vanem Toomas Kivimägi ja keskkonnaminister Villu Reiljan kokkuleppele, et 1999. aastaks eraldatakse raha viie Pärnumaa keskkonnaobjekti tarvis. Üks neist oli Paikre prügila.

5. märtsil 1996 oli moodustatud Pärnu piirkonna prügila rajamise töögrupp ja Paikuse vallal oli Põlendmaal vajalik üle 41 hektari suurune maatükk. Aastal 1998 käis prügila projekteerimise ettevalmistus ja moodsa kompleksi maksumuseks kavandati 20 mil­jonit krooni. Kust võeti nii väike summa, ei oska siinkirjutaja öelda. 1999. aastaks pidi sellest eraldatama kaks miljonit. Kivimägi soovis hoida seda raha ehitustöödeks ja pani ette hankida projekteerimiseks summasid keskkonnafondist. Uus prügila pidi põhimõtteliselt tulema selline, kuhu “geoloogidel” asja ei oleks. Prügilas toimuks prahi sortimine, makulatuur, kile, metall ja klaas suunataks toor­mena töötlemisele.

2002 leppisid Eesti riik ja ­Euroopa Liit kokku, et Põlendmaa jäätmekäitluskompleks lülitatakse rahvusvahelise keskkonnaprojekti nimekirja ja rahastatakse tagastamatu abi korras.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles