Kiiruseületaja väitis kohtus, et auto kiirendas ise (7)

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Papiniidu ja Mai tänava ristis pidas patrull maanteekiirusel Raeküla poolt tulnud sõiduki kinni. Kevadisele seadusrikkumisele järgnes vaidlus, mis päädis jõustunud otsusega eelmise kuu lõpus.
Papiniidu ja Mai tänava ristis pidas patrull maanteekiirusel Raeküla poolt tulnud sõiduki kinni. Kevadisele seadusrikkumisele järgnes vaidlus, mis päädis jõustunud otsusega eelmise kuu lõpus. Foto: Urmas Luik

Südaöö aegu vuhiseb Pärnus Mai uulitsal Raeküla poolt Papiniidu ristmiku suunas auto nii suure hooga, et isegi maanteel võiks juht jala korraks gaasipedaalilt tõsta.

Autos on kolm kaassõitjat. Politseinike kiirusmõõdik näitab 95 kilomeetrit tunnis. Patrull võtab joonelt sõidukile sappa, et ohuallikas viivitamata liiklusest kõrvaldada.

Liikluspolitseinik vormistab väärteoprotokolli. Kuna mõõdik võib eksida kolme pügala võrra, on kindel, et seadusrikkuja ületas 50 alas kiirust vähemalt 42 kilomeetri jagu.

Pea kolm nädalat hiljem Pärnu maakohtus küsib kohtuväline menetleja, Pärnu politseijaoskonna peaspetsialist Imre Veber 38aastasele Jannole karistuseks juhtimisõiguse äravõtmist neljaks kuuks. Kohtuniku haamer maandub kolksti puitalusele. Otsus vastu võetud.

Alles nüüd maksab Janno ära kolme varasema kiiruseületamise eest saadud trahvid. „Ei käi internetis arveid maksmas ja minu trahve maksavad lähedased. Ju nad unustasid,“ põhjendab ta hiljem kohtunikule.

Jannole ei meeldi teps, et tervelt neli kuud ei tohi ta rooli keerata. Kuna karistuse puhul on süüaluse arvates tegemist selge ülekohtuga, kaebab ta väärteoasjas tehtud otsuse edasi.

Janno on aus mees ja tunnistab kohtunik Anu Tammeniidule rikkumist. Sellegipoolest taotleb ta senise karistuse tühistamist ja selle asendamist rahatrahviga. Kihutaja selgitab, et rikkumine polnud tahtlik, vaid kogemata.

Kaebuse esitaja sõnutsi põhjustas rikkumise püüd püsikiiruse hoidja tööle saada. See aga ei õnnestunud. Pärast seda ei jälginud mees mõnda aega spidomeetri näitu. Tagantjärele tarkusena teab Janno, et üksvahe oli läinud sisse varem maanteel seadistatud kiirus. Ta väidab, et ei osanud seda küllalt ruttu maha võtta. Nii oligi spidomeetri näidik mõnda aega 95 juures, mis tegelikkuses tähendavat umbes 90 kilomeetrit tunnis.

Janno ei oska kohtunikule öelda, miks ta suurt kiirust märgates kohe pidurit ei vajutanud. Klõpsis hoopis nuppe ja kihutas vähemalt 500 meetrit püsiva hooga, kuni märkas politseiauto sinipunaseid valgusvihke.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles