Brüsselisse uudistama ja Strasbourgi kätt proovima

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaevalt nädal tagasi Brüsselis avatud Parlamentarium on Euroopa suurim parlamendikeskus.
Vaevalt nädal tagasi Brüsselis avatud Parlamentarium on Euroopa suurim parlamendikeskus. Foto: Euroopa Parlament

Nädalapäevad tagasi avas Brüsselis uksed Parlamentarium, külastuskeskus, mis aitab nii õpilastele kui muudele huvilistele selgeks teha, kuidas tänapäevane poliitmaailm toimib.

Parlamentarium on suurim parlamendikeskus Euroopas ja selle avamisele 14. oktoobril eelnes aastatepikkune töö. Lühidalt väljendudes võiks Euroopa Liidu külastuskeskus olla õppesihike neile, kes tahavad teada, kuidas 21. sajandi poliitiline maailm, mis sageli üsna keeruline tundub, tegelikult toimib.

Hiigelekraan ja häälte tunnel

Parlamentariumis saavad nii lapsed kui täiskasvanud avastada institutsiooni, mis esindab neid täiesti uudsel viisil. Dünaamilised ja interaktiivsed multimeediaekraanid juhivad külastajaid rännakul läbi lõimuva Euroopa.

Külastuskeskus teenindab inimesi kõigis 23s ELi ametlikus keeles (seega eesti keeleski) ja sissepääs on tasuta. Keskus on projekteeritud ka erivajadustega inimestele hõlpsalt ligipääsetavaks.

Väljapaneku üks eripärasemaid eksponaate on 360kraadine digitaalekraan, mis viib vaatajad otse Euroopa Parlamendi tegevuse keskmesse. Sellel näeb europarlamendi liikmeid Euroopa ja oma riigi asju ajamas ning puutetundlikud ekraanid võimaldavad nende kohta rohkem teada saada.

Ekraani ja teiste kõrgtehnoloogiliste abimeeste juhendamisel ja vahendusel saab teha virtuaalse reisi läbi Euroopa, saamaks teada, mida on EL teinud eri riikide heaks. Kõlavad teistegi eurooplaste arvamused selle kohta, mida EL neile tähendab.

Häälte tunnel juhib Parlamentariumi külastaja Euroopa mitmekeelsuse pärandini ja kolmemõõtmelised maketid võimaldavad tutvuda Euroopa Parlamendi kolme töökohaga Brüsselis, Strasbourgis ja Luxembourgis.

Tehnika viimase sõna järgi koostatud näitusel juhatab külalisi elektrooniline videogiid, mis aitab avastada Euroopa Parlamendi ja ELi minevikku, olevikku ja tulevikku. Need videogiidid annavad teavet ja näitavad lühifilme kogu külastuse jooksul. Kõiki videogiide saab lastele sobivaks kohandada ja kuulmispuudega inimestel on võimalik kasutada erilist audiotarkvara. Keskuse igal korrusel on töötajad, kes uudistajaid vajadusel abistavad.

"Sellelt näituselt saab aimu, kui pika tee on Euroopa läbi käinud: üle elanud kaks maailmasõda, taasühendanud kaheks jaotatud kontinendi ning jagab nüüd ühist poliitilist projekti, mille puhul olen veendunud, et see on edukas ja saab võitu probleemidest, millega tänapäeval silmitsi seisame," ütles Euroopa Parlamendi president Jerzy Buzek.

Keskus on mõeldud igas vanuses täiskasvanutele ja lastele. Kaheksa- kuni 14aastastele on loodud ühetunnised ekskursioonid ja igas külastuse etapis on võimalik saada lastele mõeldud teavet. Lapsed saavad tasuta kasutada kaasas kantavaid videogiide.

Liikumispuudega külastajatel on võimalik ratastooliga liigelda kogu keskuses. Neid abistavad keskuse töötajad ja laenutatakse piiratud arvul ratastoole. Nägemispuudega inimesed saavad kasutada videogiide audiofailidega ja kuulmispuudega huvilistele on giidid viipekeelsete videotega inglise, prantsuse, saksa ja hollandi keeles.

Kahtlemata on Parlamentariumi oodatud Euroopa eluga tutvuma õpilased ja õpilasrühmad, kes saavad osaleda rollimängus, mis annab neile võimaluse kogeda ühte Euroopa Parlamendi liikmete tööpäeva.

Selles mängus tuleb osalejatel pidada oma kaasõpilastega läbirääkimisi, et ehitada Euroopale sobiv tulevik. Mäng on mõeldud keskkooliõpilastele, kestab umbes 2,5 tundi ja on tasuta. Mängud toimuvad üks kord esmaspäeva pärastlõunal, kolm korda teisipäeval ja kolmapäeval ning kaks korda neljapäeval ja reedel. Gruppi peab kuuluma vähemalt 16 ja kõige rohkem võib rühmas olla 32 õpilast.

Euroscola - kooliga Euroopas

Päris paljud Pärnumaa koolid on juba osalenud Euroscolas, aga kindlasti on palju neid, kes seda veel teinud pole.

Lühikokkuvõttes on Euroscola Euroopa Parlamendi noorteprogramm, mis on mõeldud gümnaasiumide ja kutseõppeasutuste õpilastele vanuses 16-18 aastat. Kord aastas (tavaliselt juunis) toimub Euroscola põhikooli vanemale astmelegi (14-16aastased).

Euroscola tegutseb Euroopa Parlamendi Strasbourgi hoonetes Prantsusmaal, töökeelteks inglise ja prantsuse keel. Aastas toimub kümmekond või enam Euroscolat.

Euroscolas saab umbes 500 Euroopa eri riikidest pärit õpilast mängida läbi ühe päeva Euroopa Parlamendi istungitesaalis. Hommikupoolikul võtavad sõna europarlamendi ametnikud, kes tutvustavad parlamendi toimimist ja vastavad küsimustele.

Pärastlõunal jagunevad õpilased varem kokku lepitud teemadega tegelevatesse töörühmadesse. Teemad võivad olla näiteks "Demokraatia ja kodakondsus", "Keskkond, kliimamuutus ja energia", "Muutkem Euroopa dünaamilisemaks", "Euroopa tulevik". Iga grupp ehk parlamendikomisjon töötab välja oma seaduseelnõu ja tutvustab seda täiskogu istungil. Peale istungi läbimängimise toimub päeva jooksul ELi ajaloo ja Euroopa kultuuride aineline mälumäng.

Euroopa Parlament aitab katta osa väljavalitud õpilasrühma sõidukuludest, samuti kindlustatakse toitlustamine Euroscola päeval. Rühma maksimaalne suurus on 26 inimest (24 õpilast ja kaks õpetajat).

Reisitoetuse täpne summa sõltub õpilasrühma suurusest ja kodukoha ning Euroscola toimumispaiga vahelisest kaugusest. Eesti puhul on toetus keskmiselt 400-440 eurot osaleja kohta. Samuti võib Euroscola päeval osalev grupp kutsuda kaasa ühe ajakirjaniku, kelle sõidukulud katab Euroopa Parlament.

Mullu osales Euroscola konkursil edukalt Pärnu-Jaagupi gümnaasium, mille õpilased lõid ja teostasid projekti "Aitame läbi taaskasutuse", et suurendada õpilaste ja kogu Halinga valla rahva teadlikkust säästvast eluviisist, jäätmete sortimise ja paberi kokkuhoiu vajalikkusest ja aitamaks Pärnu toimetulekukoolis õppivaid puuetega lapsi.

Taaskasutuse propageerimine ja heategevuse edendamine tõigi Halinga valla tublidele noortele edu ja ühine meeleolukas sõit Strasbourgi sai teoks.

"Hea tegu toob tegijale kuhjaga tagasi. Tegime head meie kallile loodusele ja abi vajavatele lastele ning saime vastu ühe mõnusa puhkuse kaugel Prantsusmaal viinapuude all," kirjutas pärast reisi enda ja oma koolikaaslaste Euroscola-kogemuse kohta Pärnu-Jaagupi kooli õpilane Raiko Allikivi.

Võimalusi, kuidas Euroopa Parlamendi tegevus endale selgemaks teha, peaks seega jätkuma ja selleks ei ole vaja ilmtingimata omada suurt rahakotti. Üsna sageli piisab heast tahtest ja puhtakujulisest uudishimust.

Lisainfot Euroscola kohta leiab Euroopa Parlamendi infobüroo kodulehelt www.europarl.ee.

PARLAMENTARIUM

 Parlamentariumi aadress on Brüsselis Willy Brandt building Rue Wiertz 60/ Wiertzstraat 60.

 Parlamentarium on külastajatele avatud iga päev, välja arvatud 1. jaanuaril, 1. mail, 1. novembril ja 24., 25. ja 31. detsembril.

 Lisainfot Parlamentariumi kohta leiab internetilehelt www.europarl.europa.eu/visiting/et/parlamentarium.html.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles