Maailmakoristuse kaardile prügi märkimiseks on jäänud nädal

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mailiis Ollino

Septembri keskel leiab taas aset maailma suurim, Eestist alguse saanud koristusaktsioon Maailmakoristuspäev. Eestis keskendutakse seekord metsade, randade ja jõgede-järvede kallaste koristamisele ning vabatahtlikel on jäänud veel nädal, et anda teada ebaseaduslikest prügi ladustamise kohtadest.

“Me sooviksime, et inimesed üle Eesti, ka Pärnumaal, aitaksid suuremad illegaalsed prügihunnikud metsades ja rannikutel ära kaardistada,” ütles Maailmakoristuspäeva projekti kommunikatsioonijuht Eger Karuse.

Inimeste andmetest sünnib globaalne prügikaart, mida kasutatakse koristuspäeva korraldamiseks, aga võib olla infoallikaks teadlastelegi, kes inimeste prügistamisharjumusi uurivad.

Karuse sõnul peaks kodukandis või ka mujal silma jäänud prügihunnikute andmed World Cleanup rakendusse sisestama järgmiseks esmaspäevaks.

Koristamiseks läheb aga kuu pärast ehk 15. septembril. 

Pärnumaal on maailmakoristuse projektile toetust avaldanud kõik omavalitsused: vallad korraldavad nii kokku korjatud prügi äraveo kui ka ladustamise jäätmejaamadesse.

“Maailmakoristuspäevaga liitumise idee tõid meie vallas lauale Häädemeeste keskkooli õpetajad Heli Lank ja Ülle Valgi ning loodusteemalise huviringi juhendaja Triin Tamme,” rääkis Häädemeeste valla kultuurinõunik Aire Kallas-Maddison.

Häädemeestel käivad läbirääkimised külaseltside, koolide ja lasteaedadega ning õppeasutustes korraldatakse ka õpitubasid ja loneguid. Lisaks löövad kaasa noored Taanist, Islandilt ja Fääri saartelt, kes on just sel ajal projekti “Plastik meres” tõttu külas Häädemeeste keskkoolil. “Maailmakoristuspäev sobitub suurepäraselt meie plaanidega ja seega kaasame ka neid noori,” lausus Kallas-Maddison.

Lääneranna vald toetab omavalitsuse avalike suhete spetsialisti Kristina Kuke sõnutsi prügi äraviimisel ning samuti võib prügi kogumiseks kasutada valla prügikaste. “Maailmakoristuspäev on väga hea ettevõtmine ning aitab muuta meid ümbritsevat keskkonda puhtamaks ja kaunimaks,” ütles Kukk. “Lisaks loodame, et teadvustades seda, kui suur on ettevõetav koristustöö, jätab nii mõnigi prügi metsa viimata ning kasutab jäätmete utiliseerimiseks selleks ettenähtud prügikonteinereid ja jäätmejaamu.”

Pärnu linn toetab vabatahtlikke koristajaid lausa 3000 euroga, mida kasutatakse erinevateks korralduslikeks kuludeks, näiteks konteinerite rendiks. “Linnas kavatsetakse 15. septembril koristada viies erinevas asukohas, koristuskohti pole veel otsustatud,” teatas meedianõunik Teet Roosaar möödunud nädala lõpul.

Põhja-Pärnumaa, Kihnu, Tori ja Saarde valdki on andnud teada, et toetust vabatahtlikele kindlasti avaldatakse. Saarde omavalitsuse keskkonna-ja heakorraspetsialist Kaie Sakala ütles lisaks, et sel päeval paneb ka vallavalitsus meeskonna kokku ning mõned prügihunnikud saavad valla juhtide poolt kindlasti korrastatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles