Nimeviidad ilmestavad teeääri

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huvitavalt kujundatud talusildid ilmestavad külavahet ja annavad möödujale vajalikku teavet.
Huvitavalt kujundatud talusildid ilmestavad külavahet ja annavad möödujale vajalikku teavet. Foto: Urmas Luik

Auklikult ja sügisporiselt kruusateelt tõmbavad mõtte ja pilgu kõrvale taludeni viivatesse teeotstesse paigaldatud viidad, mis teavitamise kõrval mõjuvad nagu kunstiteosed.

Neile puitplaatidele on kohalikud meistrid oskuslikult põletanud suurte tähtedega konkreetse talu nime, häbenemata perenimegi. Kellel mahti ümber sildi käia, leiab selle tagaküljelt suu muigele kiskuva humoorika terakese. Näiteks ütleb Lipuvälja talu silt metsa- ja kraavipoolsel küljel, et “Päike polnud veel tõusnudki, kuid lollidemaal käis suur sigin-sagin”.

“Lepplaane jõudis oma talusildid üles panna enne, kui vallas sellega alustasime,” kiidab Are valla maanõunik ja maakonnas tuntud külaliikumise entusiast Signe Rõngas lepplaanelasi.

Siinsest külavaheinfost võiksid eeskuju võtta arvukad anonüümsed eramaavaldajad, kes on teeotsad täis tikkinud ei midagi olulist ütlevaid eramaa silte, nagu oleks häbiasi olla maa või metsa omanik. Aga see on teine teema.

Are valla heakorrakonkursi “Kaunis kodu” rõhk oligi läinud suvel talude ja majapidamiste siltidel, kuid auhinnakohti Lepplaande komisjoni kokkuvõttes paraku ei jätkunud, need läksid tihedamini asustatud Murru ja Eavere külla.

Külaseltsi algatusel toimus kohalik talu nimesiltide konkurss paar aastat enne ülevallalist.

Valla konkursi komisjon märkis augusti vallalehes ära Lepplaanest Aru talu, mille pererahva Ene ja Alar Heinaste taies hakkab silma kui korrektne puidust talusilt, mille kõrval on rõõmus lilleline postkast. Kiita sai ka Lipuvälja talu, mille peremees Arti Soosaar on teeviida sättinud vanale künniadrale ja tagaküljele kujundanud naljaka sõnumi, mille õigetpidi lugemiseks peaks seisma pea peal.

Kaunilt sildistatud majapidamised toovad erksust ja ilu halli argipäeva, leiavad Are valla lehes viitade hindajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles