Pärnu soovib Tartuga Euroopa kultuuripealinnaks kandideerida

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Hansapäevad.
Pärnu Hansapäevad. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu linnavalitsus tegi volikogule ettepaneku kandideerida 2024. aasta Euroopa kultuuripealinnaks Tartu ja Viljandiga, et üheskoos väärtustada kohalikku kultuuri.

„Meie eesmärgid on samad,” ütles Pärnu abilinnapea Marko Šorin. „Tahame huvitavat ja loomingulist elukeskkonda, väärtustame kohalikku kultuuri ja soovime seda mitmekesistada. Alati pole mõtet konkureerida, koostööst võidaks pool Eestit.”

Šorini sõnade kohaselt on kogu maailmas jõutud arusaamisele, et vaja on arendada kogu piirkonda, mitte üksikuid linnu. Euroopale on Pärnu, Tartu ja Viljandi üks väikeste omapäradega terviklik piirkond.

Pärnu trumbid on meri, kirev suvine kultuurielu, looduslähedus ja 11 000 aasta vanune ajalugu.

Viljandi on eeskuju väikelinnast, mis suudab end suureks teha, Tartu haritlaskonnaga ei suudaks Eestis keegi võistelda. Üksteisele tuge pakkudes ja linnade tugevusi ära kasutades suudame turistidele pakkuda rohkem ja luua sidemeid, mis jäävad kestma pärast kultuuripealinnaks olemistki.

Kõik kolm linna tahavad kaasata võimalikult palju inimesi: Euroopa kultuuripealinna tiitel ei tähenda üksikuid ehitisi ega kalleid kontserte, vaid koostööd ja linnade tutvustamist, et inimesi koliks mujalegi kui pealinna ja selle lähiümbrusse.

„Inimestel peab olema hea ja huvitav elada kogu Eestis. Kes suudaks innustada paremini kui Pärnu, Tartu ja Viljandi üheskoos?” selgitas Šorin.

Pärnu linnavolikogu arutab linnavalitsuse ettepanekut 6. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles