Pärnu Ooperi orkester esineb Eliisabeti kirikus

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontserdi plakat.
Kontserdi plakat. Foto: Repro

Pühapäeval, 30. oktoobril esineb Pärnu Ooperi sarjas "Abonement 007" Eliisabeti kirikus Pärnu Ooperi orkester.

Kontserdil kõlab itaalia helilooja Giovanni Battista Pergolesi Stabat Mater sopranile, aldile ja keelpilliorkestrile ning Andrus Kallastu kvartett "Võõras" aastast 1989 autori seades keelpilliorkestrile.

Kvarteti loomiseks andsid impulsse kirev ja muutusterohke aeg 1980ndate lõpu Eesti ühiskonnas ning Albert Camus' samanimeline romaan aastast 1942. Esinevad sopran Kai Kallastu ja metsosopran Iris Oja. Pärnu Ooperi orkestrit juhatab Andrus Kallastu. Sama kava esitatakse laupäeval, 5. novembril Tallinna Jaani kirikus.

Sopran Kai Kallastu repertuaar hõlmab teoseid renessansist nüüdismuusikani ning väga suure hääleulatusega lauljana on ta olnud mitme eesti helilooja nõudlike ning eksperimentaalsete teoste esmaesitaja. Samas on lauljanna rõhutanud, et traditsioonilise klassikalise koolituse saanud lauljana naudib ta kõige rohkem belcanto-repertuaari esitamist.

Eesti ja välismaa muusikakriitikud on toonud esile soprani mahedat, kuid säravat ja kaunist ning suursugust tämbrit, meisterlikku vokaaltehnikat ja kirglikku interpretatsiooni. Kai Kallastu on laulnud Repoo Ensemble'i, Reval Ensemble'i, Pärnu linnaorkestri ja mitme projektikollektiivi solistina.

Metsosopran Iris Oja on Eesti üks hinnatumaid noori lauljaid, kes on pälvinud rahvusvahelist tunnustust vokaal-sümfooniliste suurvormide esitaja ja kammerlauljana. Klassikalise kammermuusika, suurvormide ja ooperiaariate kõrval on ta keskendunud nüüdismuusika interpreteerimisele ning propageerimisele, olles paljude uudisteoste esmaesitaja ja -salvestaja.

Oja on esinenud solistina nii Aasias, Austraalias, Ameerikas kui ka Euroopas koos nimekate orkestrite, ansamblite ja dirigentidega. Iris Oja töötas aastaid Eesti Filharmoonia kammerkooris nii solisti kui rühmalauljana. Praegu laulab ta põhiliselt eesti nüüdismuusikaga tegelevas ansamblis Resonabilis. Temalt on ilmunud kolm sooloplaati, samuti võib teda kuulda soleerimas arvukatel Eesti Filharmoonia kammerkoori heliplaatidel.

Viiuldaja Leena Laas on esinenud solisti ja ansamblistina Eestis, Soomes, Rootsis, Venemaal ja Saksamaal ning arvukatel kontsertidel esitanud peale klassikalise põhirepertuaari palju eesti muusikat. Koostöös Nata-Ly Sakkosega on valminud CD Poème d'amour.

Laas on olnud mitme orkestri ja projektikollektiivi liige: Eesti riiklik sümfooniaorkester, rahvusooper Estonia orkester, Kremerata Baltica, Tallinna kammerorkester, Tallinn Sinfonietta, Jyväskylä linnaorkester. 2001-2002 oli Leena Laas Estonia orkestri üks kontsertmeistritest. 1998. aastast on ta oma sünnilinna Narva sümfooniaorkestri kontsertmeister ja 2011. aastast Pärnu Ooperi orkestri kontsertmeister.

Helilooja ja dirigent Andrus Kallastu on teinud koostööd paljude muusikutega Eestis, Soomes, Saksamaal, Šveitsis, Prantsusmaal ja mujal Euroopas ning tegutsenud muusikafestivalide ja kollektiivide kunstiline juhina Eestis ja Soomes.

Muusikalise kogemuse, stiilitaju ja teadmiste poolest on Andrus Kallastu mitmekülgne: interpreedina on ta esitanud teoseid gregoriaanikast kuni ultramoodsate interdistsiplinaarsete kompositsioonideni ning olnud hinnatud barokk- ja klassikalise muusika interpreet.

Andrus Kallastu meelisheliloojate hulka kuuluvad nii Machaut, Bach, Mozart ja Richard Strauss kui Stravinski, Boulez, Xenakis ja Ferneyhough. Dirigendi ja heliloojana tunneb Kallastu suurt huvi inimhääle ja muusikateatri vastu ning klaverimängijana on ta nõutud ansamblipartner nii lauljatele kui instrumentalistidele.

Pärnu Ooperi orkester esines esimest korda 1993. aastal, kui Pärnu Vanalinna põhikooli saalis kanti kontsertettekandes ette Wolfgang Amadeus Mozarti ooper Figaro pulm (dirigent Rolf Gupta). 1994. aastal toimunud sama ooperi lavastust Endla teatris (lavastaja Elmo Nüganen) võib pidada ka esimeseks faktiliseks Pärnu linnaorkestri esinemiseks. Praeguse koosseisu kontsertmeistriks on viiuldaja Leena Laas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles