Pärnumaa piltnikud püüdsid näitusele 49 erilist hetke

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parimaks fotoseeriaks valitud piltidel võlub vaatajaid umbes kuuvanune beebi.
Parimaks fotoseeriaks valitud piltidel võlub vaatajaid umbes kuuvanune beebi. Foto: Rita Talisoo

Eelmisel nädalal avati Pärnu linnagalerii kunstnike majas näitus “Pärnumaa foto 2011”, tänavune ülevaatlik väljapanek on arvult seitsmes.

Näitusele saatis 42 fotograafi kokku ligi 100 pilti, galeriiseintele pääses 49 fotot 31 inimeselt. Kesksed teemad olid tänavu loodus, inimesed ja neid ümbritsev tehismaastik.

Amatöörid kõrvuti professionaalidega

Korraldajate sõnutsi pandi seekordne väljapanek kokku rekordkiirusel. Algul oli fotonäituse korraldamine üldse küsimärgi all, sest vaba näitusepinda polnud pakkuda. Kui linnagalerii kunstnike majas üks planeeritud näitustest ära jäi, tekkis sobiv võimalus ja piltnike rõõmuks kuulutati “Pärnumaa foto 2011” välja.

“Kutselised fotograafid on näitusega harjunud ja ootavad seda igal aastal,” tõdes fotograaf Andres Ennok, kes ühtlasi kuulus žüriisse. “Seekord panime näituse kokku väga kiiresti, aga kvaliteet sellest ei kannatanud, tööde tase oli kõrge.”

Ennoki sõnutsi kujuneb kutselistel fotograafidel enamasti välja oma käekiri, nii et žüriis istudes saab vahel juba fotole esimest pilku heites aru, kes on selle autor.

Samal ajal leidub iga kord uusi andekaid tulijaid, näiteks hämmastasid Ennokit sel aastal Valdur Maibachi makrofotod, mis ei jää kvaliteedilt palju alla Urmas Tartese rahvusvaheliselt kõrge tunnustuse pälvinud lumekirbupiltidele. Ühel Maibachi fotodest konutab keset härmatisest roosasid marju üksildane kirbulaadne putukas, teisel pildil on autoril õnnestunud jäädvustada sipelgas lehetäisid “lüpsmas”.

Makrofoto kategooria võitjaks tunnistati Martin Absaloni foto tillukesest huntämblikust, kes istub kesk rohelust, näol niivõrd elutark ilme, kui ühel putukal üldse olla võib.

Noore fotograafi auhinna saanud Liina Pressi foto puhul pidas žürii huvitavaks pildistamise omapärast rakurssi: kaadrisse oli püütud laps tänavatulesid peegeldaval aknal.

Väikesed modellid

End hobifotograafiks nimetav Rita Talisoo osaleb näitusel neljandat aastat, auhinna pälvis ta esimest korda. Tema seeria peategelane on beebi, kes turvaliselt lamab oma vanemate kätel.

Talisool kasvas hobi tasapisi tööks: kuigi praegu on naine lapsega kodus, käib ta pildistamas Stuudio 8s, kus on tehtud näitusefotodki.

“Sõbranna tuli perepilte tegema,” rääkis Talisoo, vaadates pisikest modelli, kes näituse avamisel magas rahulikult oma turvahällis. “Beebisid pildistada on tavaliselt hea: nad on rahulikud, suuremad lapsed kipuvad eest ära jooksma ja uudistama, mida mina fotoaparaadi taga teen.”

Laste tähelepanu võitmiseks peavad vanemad kaasa lööma, fotograaf naljakaid hääli tegema. Peale perepiltide soovitakse Talisoo juures tihti jäädvustada hetki, kui beebi alles ema kõhus kasvab.

Talisoo teeb meelsasti looduspiltegi. See töö on hoopis teistsugune, kuna metsas või niidul tuleb liikuda hiirvaikselt: inimest märgates loom ju pildistamiseks paigale ei jää.

Mustvalged momendid

Peaauhinna pälvinud Aiki Leet-Teetlaus tegi oma esimesed pildid teises-kolmandas klassis leitud fotoaparaadiga, mis koospüsimiseks kleeplindiga teibiti. Järgmiseks aparaadiks sai Zenit, digikaamera muretses hobipiltnik alles neli aastat tagasi.

Lemmikteemadeks peab naine loodust, mustreid ja erilisi hetki. Kuigi ta teeb ka värvilisi pilte, on talle südamelähedasemad mustvalged fotod, mis võimaldavad nüansse paremini esile tuua.

Mustvalgel võidufotol “Tuul” sasib rannas kasvava üksiku puu oksi tuul, moodustades võras kummalisi muinasjutulisi pööriseid.

“Puu on mulle vana tuttav, olen seda varemgi pildistanud,” meenutas Leit-Teetlaus, lisades, et tema moto on püüda pildile erilisi hetki. “Tahtsin hoopis randa minna uut filtrit proovima, aga puust kaugemale ei jõudnudki. Väga palju vaeva selle pildiga ei pidanud nägema: kuna puu seisab paigal, jääb rohkem mõtlemisaega, ja kui tulemus ei sobi, jõuab teise rakursi valida.”

Teisel näitusefotol seisab turuleti taga eideke, kes süvenenult lappab peos rahatähti.

“Otsisin pilti teemale numbrid, see sümpaatne vanatädi torkas Pärnu turul oma Kihnu riietega juba eemalt silma,” kommenteeris autor. “Tekitasin turul oma klõpsutamisega elevust, peaksin nüüd selle memmekese üles otsima ja ta näitusele kutsuma.”

Näitusel osalevad Aiki Leit-Teetlaus, Aili Lindmäe, Aino Valt, Aleksei Morozov, Allar Tiisler, Andreas Härm, Andres Adamson, Ardi Truija, Ave Höövel, Egle Kuusik, Elmar Kull, Heidi Tammemäe, Henn Soodla, Irene Õmblus, Jaanika Sillat, Jaanus Saar, Janely Adler, Kristel Kallau, Kristin Nikolai, Liina Press, Ly Aava, Madis Sinivee, Margus Valt, Mart Kuuskman, Martin Absalon, Raivo Grossfeldt, Rita Talisoo, Toomas Kalda, Ülo Soomets, Valdur Maibach, Värdi Soomann.

Väljapanek jääb avatuks 12. novembrini.

“Pärnumaa foto 2011” laureaadid

Parim noor fotograaf: Liina Press, “Pilk helgesse tulevikku”

Parim fotoseeria: Rita Talisoo, “Kaitsvad käed I-III”

Kõrge kunstilise tasemega foto: Ülo Soomets, “Mort lauahõbedaga”

Parim loodusfoto: Martin Absalon, “Hüpikämblik”

Peaauhind: Aiki Leit-Teetlaus, “Tuul”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles