Akordionistid juubeldavad kontserdimajas

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akordionimuusika köidab noori muusikuid jätkuvalt. Pildil Ly Laur esinemas eelmise aasta konkursil.
Akordionimuusika köidab noori muusikuid jätkuvalt. Pildil Ly Laur esinemas eelmise aasta konkursil. Foto: Erakogu

Tänasest laupäevani Pärnus vältav pika traditsiooniga akordionimuusika festival toob mitme ürituse kõrval kuulajateni rahvusvahelise akordioniorkestri Baltic Tremolo kümne aasta juubeli kontserdi, mis leiab aset reedel Pärnu kontserdimajas.

Selle orkestri kujunemislugu on olnud pikaajaline ja huvitav protsess, tulemuslik ning meeldiv koostöö mitme riigi õpetajate, õpilaste ja organisatsioonide vahel, tõdes festivali eestvedaja Valdo Värk MTÜ Accordion Music Groupist.

“Pärnu festival ja Baltic Tremolo on kindlasti oksad ühelt puult. Orkestrita ei oleks tõenäoliselt nii ulatuslikku festivali ja festivalita poleks tekkinud riikidevahelist orkestrit.”

Rahvusvaheliseks kasvamine

2001. aastal alustas kollektiiv Tervises proove, mängijateks noored Eesti akordionistid. 2002. aastal sai koosseis nimeks vabariiklik akordioniorkester Tremolo.

2009. aastani juhatas orkestrit maestro Venda Tammann (1932–2010). Eestist on mänginud ja mängivad orkestris näiteks Pärnu, Kilingi-Nõmme, Abja, Viljandi, Mustla, Tartu, Tallinna, Karksi-Nuia, Märjamaa, Paide, Türi, Vändra, Lihula, Pärnu-Jaagupi ja Häädemeeste akordionistid.

Et aastatepikkune koostöö Läti ja Leedu kolleegidega on olnud väga tihe ja sõbralik, otsustati 2009. aastal moodustada kolme riigi mängijatest koosnev ühisorkester.

2010. aastast kannabki kollektiiv ametlikult juba kolmandat nime – Baltic Tremolo, dirigentideks Maryte Markeviciene Leedu Ðiauliai konservatooriumist, Viktor Nikandrov Läti Limbaži muusikakoolist ja Valdo Värk Abja muusikakoolist.

2011. aastal laienes orkester veel: kollektiiviga liitusid Soome noorte akordioniorkester ja dirigent Ari Lehtonen.

“Ühes oleme Soome akordioniliiduga kokku leppinud: Soome akordionistide lisandumisega orkestri nimi enam ei muutu,” selgitas Värk. Tema andmeil on rahvusvaheline akordioniorkester olnud kümne aasta jooksul koos 240 päeva ja kokku on antud 160 kontserti nii Eestis kui välismaal. Ilmunud on CD “Sinu tiibade all” (2004).

Orkestri kujunemisloo ja tehtuga saab tutvuda 29. oktoobril Tervise tantsusaalis näitusel.

Festivali raudnael on 1982. aastast toimunud lõõtsa -ja akordionimängijate kokkutulek. Esimene kokkusaamine korraldati Pärnu aianduse ja mesinduse seltsi hoones ja nüüdseks on sellest kujunenud mitmepäevane festival, mis pakub emotsionaalset laengut ja mõnusat mängimiskohta paljudele pillimeestele.

Rebimiseks ei lähe

Tavakohaselt esinevad tänavusel akordionifestivalil Eesti akordionistide kõrval muusikud Lätist, Leedust ja Soomest, toimuvad konkursid solistidele, ansamblitele ja orkestritele. Võistumängimisel puuduvad ranged reeglid ja närvesööv punktiarvestus.

Konkursil osaleb 130 mängijat: 35 solisti, kümme ansamblit, viis orkestrit.

Külalisesinejad tulevad Ðiauliai konservatooriumist ja Kelme kunstide koolist (Leedu), Limbaži muusikakoolist, Medina-nimelisest Riia muusikakoolist ja muusikakeskkoolist, Ulbroka muusikakoolist (Läti). Kohal on Soome muusikakoolid ja orkestrid, Tallinna, Pärnu, Narva, Loksa, Abja ja Kiviõli muusikakool, Heino Elleri nimeline Tartu muusikakool ja selle Tabivere filiaal.

Konkursi žürii tööd juhib pedagoog ja muusikateadlane Ilmar Tõnisson, teda abistavad Külli Kudu Eesti muusika- ja teatriakadeemiast, Endel Jukk Tartu Elleri-nimelisest muusikakoolist, Maryte Markeviciene Ðiauliai konservatooriumist, Viktor Nikandrov Limbaži muusikakoolist ja Soome akordioniliidu asepresident Seppo Lankinen.

Pärnu akordionimuusika festival

26.–29. oktoobrini

Täna Tervises

Pärnu külapillimehed ja ansambel Tremolo.

Homme Vanalinna põhikoolis

solistide, ansamblite ja orkestrite kontsert-konkurss.

Tervises

Hyvinkän Rautatien Harmonikkaat, Suomen Junioriorkesteri (Soome).   

Järgnevad tantsuõhtud Tervises ja Estonias.

28. oktoobril               Pärnu kontserdimajas

rahvusvahelise akordioniorkestri Baltic Tremolo 10 aasta juubeli kontsert, õhtut juhib Rein Laos.

Tervises on tantsuõhtu.

29. oktoobril               Tervises

XXIX lõõtsa- ja akordionimängijate kokkutulek, akordionistide paraad. Tantsuõhtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles