Soomaa rahvuspark tähistab 25. aastapäeva mitmekülgselt

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupeotule viimine haabjaga 2009. aastal.
Laulupeotule viimine haabjaga 2009. aastal. Foto: Soomaa.com

Homme avab Soomaa rahvuspark oma külastuskeskuses aastapäevaüritused seminariga ühepuulootsikutest ja muudest ürgsetest paaditüüpidest. Miran Enic Sloveeniast, Niall Gregory Iirimaalt ja Aivar Ruukel Eestist tutvustavad ühepuulootsikute ajalugu ja piirkondlikke erinevusi.

„Vanasti olid ühepuulootsikud Soomaal traditsiooniliseks liikumisvahendiks: igas peres oli vähemalt üks lootsik, millel sõuti püsti ja mida juhiti pika mõlaga. Teadaolevalt kandis kõige suurem lootsik korraga 13 meest. Tänapäevalgi saab Soomaal kokkuleppel haabjaomanikuga proovida lootsikusõitu. Näiteks leidub ühepuupaate Tohera külas Saarisoo talus. Iga päev liigeldakse sellega siiski harva, praegu on popimad veesõidukid kanuud või süstad,” lausus Sandra Urvak, Soomaal tegutsev keskkonnaameti kultuuripärandi spetsialist.

„Ootame Soomaale looduse- ja kultuurisõpru, et jagada nendega võimalust näha ja kogeda midagi erakordset, eestlaslikult ürgset ja ehedat loodust, sooja vastuvõttu ja toredaid ühistegevusi,” sõnas Urvak.

Riisa rantšos toimub filmiõhtu, kus saab vaadata nelja filmi ühepuupaatidest: Mark Soosaare filme „Ühepuulootsik” ja „Emavene”, Vene filmi „Tee omale ise haabjas” ja ingliskeelset filmi „The Birth of a Dugout Canoe”.

Ülehomme keskpäevast saab kaasa elada suurele haabjasõidule Raudna ja Halliste jõel Meiekose laagriplatsilt Jaagussaarde ja tagasi, kus ilusõitu teevad ühepuupaadid. Sõidule on oodata pea 15 eri lootsikut, sellega tähistatakse samuti Eesti looduse päeva Soomaa traditsioone järgides. 

Veel saavad pealtvaatajad kaasa elada suurele haabjasõidule Riisa ja Meiekose sildadel ja jõeäärsetes taludes. Nimelt avavad Riisa küla pered oma taluväravad, et sealsetes kodukohvikutes pakkuda maitsvaid hõrgutisi ja tutvustada kohalikku külaelu. Riisa rantšos on avatud Sandra küla perenaiste ja laste pop-up kohvik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles