Taasiseseisvumispäeval tuleb Tahku tare juures üheksas kurgifestival. Igal aastal 20. augustil toimuva kurgipeo paik pole juhuslik, sest Tahkurannas hakati seda köögivilja kasvatama 1870. aastatel. 50 aastat hiljem aretas Metste talu peremees Johann Akkermann kohaliku kurgisordi “Tahkuranna murom”.
Tahkuranna kurgipidu algab Pätsi sünnikohast
Tänavune festival on Pärnumaa maitsete aasta projektijuhi Kadi Elmeste sõnade kohaselt pühendatud kohalikele maitsetele ja Eesti-Läti koostööprojektile “Liivimaa maitsed”, kuid kurgi kõrval on endiselt pakkuda kala ja käsitöödki.
Mitmekülgse kavaga rahvaüritus algab ajalootunniga Eesti esimese presidendi Konstantin Pätsi sünnikohas Tahkurannas kell 11. Tund hiljem kõlavad Tahku tare külastuskeskuse juures kurgipeo avasõnad, kõneleb Tahkuranna juurtega akadeemik ja keeleteadlane Karl Pajusalu.
Kurgifestivalil selgub, kes võidab kurgikorvi hoidmise võistluse ja tõuseb pjedestaalile konkursi “Parim maitse ainult kurgist” toote pakkujana.
Maitseelamusi Pärnumaal kui Eesti 2018. aasta toidupiirkonnas lisavad Läti Kuldīga ja Šoti Portsoy linna esindajad.
Avatud on fotonäitus “Kurk, kala, käsitöö Tahkurannas läbi aegade” ja “EV 100” egiidi all koostatud Liiviranna rahva käsitöönäitus. Korraldajad on mõelnud lastelegi: nemad saavad näiteks hüpata batuudil ja puhuda hiigelmulle.
Meelelahutuseks ja võistluspinge jahutamiseks esinevad rahvatantsurühmad, ansambel Kukerpillid ja Nedsaja küla bänd.