Kummardus kingituse eest

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vallikäärus. Üles astuvad: Laine Mägi, Jüri Vlassov, Liis-Katrin Avandi, Ago Anderson, Arabella Anderson, Herman Avandi, rahvatantsijad, rahvamuusikud, akrobaadid, tuleneelajad ja kaitseliitlased.
Vallikäärus. Üles astuvad: Laine Mägi, Jüri Vlassov, Liis-Katrin Avandi, Ago Anderson, Arabella Anderson, Herman Avandi, rahvatantsijad, rahvamuusikud, akrobaadid, tuleneelajad ja kaitseliitlased. Foto: Lilli Tölp

Taasiseseisvuspäevast 100 aastat tagasi võttes ehk 20. augustil 1918 dateeris keegi pudelpostikirja, mille lapsed Vallikäärust leiavad.

Sellest ja salapärasest kirstust hakkab hargnema vabaõhulavastuse “Saja-aastane öö” tegevus, mis eestlaseks olemise ja jäämisega raputab vaataja läbi. Vaid ühel õhtul planeeritud tasuta etendusena ja sellele eelnenud õhtul peaproovina.

Peaproovi kogunes pühapäeva sumedal ja soojal hilisõhtul vaatama silmaga hinnates 3000 inimest, sest tribüünid olid rohkem kui viimse kohani hõivatud nagu lisapingidki ning arvukalt jätkus paaritunnise etendusele igas eas püstiseisjaid. Lavastaja Kaili ­Viidas lõi sõbraliku õhkkonna palvega, et need, kelle kõrval tribüünil on vaba koht, annaksid käega lehvitades märku.

Selline hoolitsus publiku eest ja meietunde tekitamine oli erakordne nagu järgnev valgus- ja video­efektidega etenduski. Ega “EV 100” suurürituste juht Margus Kasterpalu asjata öelnud, et üks ­suvise peonädala ja taasiseseisvuspäeva erakordsemaid sündmusi on Pärnu Vallikäärus ­esitatav “Saja-aastane öö”, mis põhineb Eesti sünnilinna pärimuslugudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles