Häädemeestel juurdub ministrite 15 tamme

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häädemeeste endise vallamaja platsile istutasid ministrid tammed ja keerlesid tantsu­ringis kohaliku kooli õpilastega. Eesti valitsuse liikmete tee viis edasi Lätti, ühis­istungile.
Häädemeeste endise vallamaja platsile istutasid ministrid tammed ja keerlesid tantsu­ringis kohaliku kooli õpilastega. Eesti valitsuse liikmete tee viis edasi Lätti, ühis­istungile. Foto: Mailiis Ollino

Häädemeeste alevikus kogunesid kohalikud eile varakult kunagise valla­maja juurde, et näha oma silmaga kõiki Eesti valitsuse liikmeid eesotsas peaminister Jüri Ratasega, kes põgusal peatusel teel Riiga istutasid ettevalmistatud platsile 15 tamme.

“Looja, hoia õnne anda, hoia Häädemeeste randa...” laulsid sügisel ­kohaliku kooli viiendasse klassi minevad lapsed Häädemeeste ülistuslaulu, kui kõrged külalised kohale jõudsid.

Mikrofoni juurde astunud Häädemeeste vallavanem Karel Tölp rääkis, kuidas peaministri büroost vallamajja helistati ja räägiti soovist istutada riigile olulisel juubeliaastal tammed. Esialgne mõte oli panna puud mulda esimese presidendi Konstantin Pätsi sünni­kohas Tahkurannas, kuid muinsuskaitse reeglite sein jäi ületamata.

Eesti valitsuse liikmed istutasid Häädemeestel juubelitammed.
Eesti valitsuse liikmed istutasid Häädemeestel juubelitammed. Foto: Mailiis Ollino

“Tahtsime tammed istutada väga auväärsesse kohta ja olemegi hoone juures, mis 1911. aastal ehitati vallamajaks, kus eelmise riigikorra ajal oli laste päevakodu. 1990. aastal asus siia uuesti omavalitsus, mis tegutses 27 aastat Häädemeeste vallavalitsusena ja selle aasta algusest on uue Häädemeeste valla teeninduskeskus,” andis Tölp kohast kiirülevaate.

Ehitise mõlema otsa juures ja tagaplatsil ootasid vallatöötaja Tõnu Kiiveri kaevatud poole meetri sügavused augud, iga juures roheline vett täis kastekann, labidas ja töökindapaar. Seitsme aastaga tõrust paarimeetristeks sirgunud istikud olid kulleriga kohale toodud ­Jõgevamaalt OÜ Pruuli Puukoolist.

Eesti valitsuse liikmed istutasid Häädemeestel juubelitammed.
Eesti valitsuse liikmed istutasid Häädemeestel juubelitammed. Foto: Mailiis Ollino

Peaminister rõhutas lühikeses sõnavõtus päeva erakordsust, esimest korda 100 aasta vältel peab Eesti Vabariigi ­valitsus istungi välisriigis, Läti Vabariigis, kuid selle põhjus on mõlema riigi 100 aasta juubel. Istung toimus Läti rahvusraamatukogus, et arutada piirkondlikku koostööd ja julgeoleku tugevdamist, energia- ja transporditaristu projekte, ­digiteemalisi küsimusi ja päevakajalisi Eu­roopa Liidu teemasid.

Eesti valitsuse liikmed istutasid Häädemeestel juubelitammed.
Eesti valitsuse liikmed istutasid Häädemeestel juubelitammed. Foto: Mailiis Ollino

Puuistutamisel olid ministritel ­abilised, aga maaeluminister Tarmo Tamm tõestas tamme kasvama pannes, et tema kui maamees on varemgi labidat käes hoidnud, imestas viljaka mulla üle ja lubas edaspidi läbisõidul oma puud vaatamas käia.

Üle platsi kaikus “Mu isamaa armas” ja labidad käest pannud ministrite ees kummardusid kaunis rahva­riides lapsed ja viisid külalised tantsuringi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles