Uue kunsti muuseumis valmivad asuurkeraamikast ajakapslid

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksperimentaalne põletusahi, millega põletatakse asuurkeraamikast ajakapslid.
Eksperimentaalne põletusahi, millega põletatakse asuurkeraamikast ajakapslid. Foto: Erakogu

Täna valmistatakse Pärnu uue kunsti muuseumis eksperimentaalse keraamikaahjuga asuurkeraamikast ajakapslid, mis seejärel maetakse “EV 100” sõnumiga tulevastele põlvedele leidmiseks.

““EV 100” suvisel peonädalal viime juubeliaasta kunstiprogrammi raames valmistatud eksperimentaalse keraamikaahju üle-eestilisele tuurile,” sõnas keraamik Urmas Puhkan.

“Külastame seitset Eesti paika, kust kogume kohalikku savi ja kaasame sealsed inimesed ühiste kunstiteoste loomisesse. Nii sünnivad omamoodi ajakapslid, mis talletavad praegust aega ja meie inimesi tulevatele põlvkondadele,” selgitas Puhkan.

28. augustini tuuritab kunstiprojekti “Tuleraamat” raames Eestis ainulaadne keraamikaahi. Asuurkeraamika stuudio kunstnikud ühes inimestega talletavad kingitusena Eesti aastapäevaks sõnumid ja soovid savist kunstiteostesse.

Keraamik Kärt Seppel oma ateljees koos “EV 100” kunstiprogrammi teatepulgaga.
Keraamik Kärt Seppel oma ateljees koos “EV 100” kunstiprogrammi teatepulgaga. Foto: Erakogu

Kohalike abiga jäädvustatakse olulisi hetki tänapäeva Eestist, tegijate rõõme ja muresid, käte puudutust.

Lõpptemperatuuri saavutanud ahi avatakse hõõguvana publiku silme ees. Pärast põletust maetakse keraamilised objektid.

Asuurkeraamika stuudios toimetavad kunstnikud Puhkan, Kärt Seppel, Aigi Orav, Külli Kõiv, Lauri Kilusk, Kadri Pärnamets ja Sergei Isupov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles