Maakleritasu – kas õiglane või sulaselge koorimine? (1)

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elupinna üürimisel küsitakse tavapäraselt vahendustasuks ühe kuu pakutava pinna tasu. Maakleri töö hind paistab olevat hoolimata ajavahemikust ikka sama. Pärnu hooajalise üürituru tõttu tuleb nii mõnelgi, kes rendipinnal elab, maksta seda tasu aasta jooksul mitu korda.
Elupinna üürimisel küsitakse tavapäraselt vahendustasuks ühe kuu pakutava pinna tasu. Maakleri töö hind paistab olevat hoolimata ajavahemikust ikka sama. Pärnu hooajalise üürituru tõttu tuleb nii mõnelgi, kes rendipinnal elab, maksta seda tasu aasta jooksul mitu korda. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu üüriturg on suuresti hooajaline: üle poole turul olevatest korteritest renditakse välja sügisest suveni. Tavapäraselt küsitakse elupinna üürimisel vahendustasuks ühe kuu pakutava pinna tasu ning maakleri töö hind paistab olevat hoolimata ajavahemikust ikka sama. Seega nii mõnelgi, kes rendipinnal elab, tuleb maksta seda tasu aasta jooksul mitu korda. Leidub inimesi, kes on sellega leppinud, kuid neidki, kes peavad seda koorimiseks.

“Ajab harja punaseks! Kui tahad üürida korterit selleks üheksaks kuuks, siis lisandub alati maakleritasu ühe kuu üüri ulatuses. See ei ole nii lühikese aja puhul normaalne,” kirjutas Pärnu Postimehe toimetusele pettunud kodanik Mart, kes soovib suvepealinna kolida, kuid jahmus siinsetest tingimustest. “Mis raske töö, mis maksab 300–400 eurot, neil maakleritel selle kuulutuse ülespaneku ja pildistamise kõrval veel on?”

Kutseline maakler ja Eesti kinnisvaramaaklerite koja juhatuse esimees Ardo Lepp selgitas, et ühe kuu üüri suuruse vahendustasu puhul on tegemist turul väljakujunenud tavaga. Millist vahendustasu kinnisvaramaakler või büroo konkreetsel juhul küsib, jääb igaühe enda otsustada. Kindlaid malle ei ole. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles