Sadu pärnumaalasi ähvardab soodustustest ilmajäämine (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Droonifoto Pärnu kesklinnast.
Droonifoto Pärnu kesklinnast. Foto: Ardi Truija

830 pärnakat, kelle aadress on rahvastikuregistrisse kantud omavalitsuse täpsusega, võivad tulevast aastast kaotada elukohast sõltuvad soodustused ja neil tekib raskusi riigi teenuste kasutamisega. Kogu Pärnumaal võib omavalitsuse pakutavad soodustused kaotada üle 1000 inimese.

Järgmisest aastast kustutatakse rahvastikuregistris aadress neil inimestel, kes pärast kolimist pole enda uuest elukohast teada andnud ja kelle aadress on registrisse kantud omavalitsuse täpsusega.

Omavalitsuse täpsusega registreeriti aadress siis, kui varasema eluruumi omanik soovis üürniku oma majast või korterist välja kirjutada, kuid rahvastikuregistrisse polnud märgitud isiku uut elukohta. Sellised inimesed säilitasid elukohast sõltuvad soodustused, kuigi nad võivad elada väljaspool tegelikku elukohta.

Mullu vastu võetud rahvastikuregistri seaduse kohaselt kaotavad sellised, omavalitsuse täpsusega aadressid kehtivuse.

Inimesi, kelle aadress jäi pärast eluruumi omaniku palvet isik välja kirjutada omavalitsuse täpsusega, on laienenud Pärnu linnas 830. Neist kõik ei pruugi enam Pärnus elada, kuid need, kes Pärnusse jäid ja uude kohta ei ole sisse kirjutatud, kaotavad 1. jaanuarist elukohast sõltuvad soodustused. Pärnumaa ülejäänud omavalitsustes oli mõni kuu tagasi selliseid inimesi ligemale 500.

Linna täpsusega aadressidest ei muutu siiski kehtetuks kõik: kui elukohana on registreeritud Pärnu linn ilma konkreetse aadressita linnavalitsuse algatusel (näiteks seetõttu, et üürnikul pole omaniku nõusolekut või üürilepingut), jääb omavalitsuse täpsusega sissekirjutus edasi kehtima.

Näiteks on rahvastikuregistri järgi Pärnu elanikel võimalik odavamalt parkida ja bussipileteid osta, saada sünni- ja muid toetusi. Last ei pruugita kooli või lasteaeda võtta, kui tema elukohaandmed puuduvad. Sissekirjutuseta inimesed ei saa valida ega näiteks juhiluba pikendada.

Enda rahvastikuregistrijärgset elukohta on võimalik kontrollida riigiportaalis Eesti.ee.

“Kuigi siseministeerium saatis täpse elukohata inimestele meeldetuletuse ja linnaametnikud on asunud neid läbi helistama, ei pruugi riigil olla kõigi e-posti aadressi ega telefoninumbrit. Kes teab, et tal on sissekirjutus uuendamata, võib seda teha riigiportaalis või omavalitsuses kohapeal,” ütles linnavalitsuse meedianõunik Teet Roosaar.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles