Kormoranid vallutavad ja roojavad riigi kaitse all

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varbla, Lääneranna vald 21AUG18 Urmas Luik
Varbla, Lääneranna vald 21AUG18 Urmas Luik Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Keskkonnaministeeriumi moodustatud ja keskkonnaametilt looduskaitselise töövõiduna avalikkusele esitletud Varbla laidude looduskaitseala on kohalikke olusid tundvate inimeste meelest pigem loodust rüvetav kui kaitsev tegu.

Looduskaitseala kaitse-eeskiri ­tõrjub laidudelt inimtegevust, andes keskkonnaametile suured volitused kontrollida inimeste liikumist ja toimetamist nii alal kui selle sihtkaitsevööndis kuni koriluse, kalastamise, paadisõidu ja jahipidamiseni.

Samal ajal seisab kohalik külarahvas koos mere äärde suvekodud rajanud linnainimestega silmitsi kormoranide jõulise invasiooniga, mis on hirmutav nagu Alfred Hitchcocki film inimkonda ründavatest röövlindudest.

“Kõige jubedam on see, et kõik on juhtunud nii lühikese aja jooksul,” ­sõnas Varblas Rannaküla puhkekeskuse perenaine Marika Sabiin. “Neid linde hakati siinkandis nägema alles kahe–kolme aasta eest ja nüüd on nad laiud täielikult enda valdusse võtnud, kõik täis roojanud, kõrghaljastuse hävitanud ja ülejäänud linnuliigid sealt minema peksnud.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles