Kõrvits: koduaias peituv kosutav vägi

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvitsa puhul ei ole söödavad vaid viljaliha ja seemned. Torni sõnutsi on samuti kasulikud lehed ja õied, mis sobivad näiteks smuutidesse.
Kõrvitsa puhul ei ole söödavad vaid viljaliha ja seemned. Torni sõnutsi on samuti kasulikud lehed ja õied, mis sobivad näiteks smuutidesse. Foto: Pärnu Postimees

September koputab juba uksele, turulettidel on koha sisse võtnud esimesed kukeseened ja pakkumisel viimased kastid mahlaseid koduseid tomateid. Aiapidajatel leidub aga endiselt rohkelt maitsvat materjali, mis võrratult hästi eri roogadesse sobivad ja pere toidulauda kaunistavad. Kuigi suvekuumuses otsitakse enamjaolt värskendavat puuvilja või kurki-tomatit, saab aiasaadustest valmistada toekamatki toitu, mis liiga rammus pole.

Praegu on kõrvitsahooaja tipp, seetõttu otsib nii mõnigi perenaine-peremees sellele köögiviljale menüüs kohta. Kõrvits, mida enamjaolt marineerituna jõululaual kohtame, peidab endas arvukalt kiudaineid, karotenoide, mineraalaineid ja ensüüme. Kõrvitsat nimetatakse ravimköögiviljaks, sest aitab leevendada ja ravida terviseprobleeme, sealhulgas maksa- ja neeruhaigusi, soolepõletikku ja kõrget vererõhku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles