Üleskutse: saatke meile pilte muinastulede öö lõkkest

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinastulede süütamine Pärnu rannas 2016. aastal.
Muinastulede süütamine Pärnu rannas 2016. aastal. Foto: Urmas Luik

Täna õhtul süüdatakse Läänemere rannikul muinastuled, et meenutada iidseid märgutulesid. Kui teiegi olete üks neist, kes päikeseloojangul lõkke läidab, jagage fotosid teistega.

Fotosid, videoid ja meeleolukaid lugusid lõkke süütamiselt saab saata Pärnu Postimehe meilil online@parnupostimees.ee. Võimaluse korral kirjutage, kus pilt või klipp on tehtud. Toimetus koostab saadetud fotodest hiljem suure Pärnumaa muinastulede galerii.

Muinastulede öö on 1992. aastal Eesti ja Soome rannikul alustatud traditsioon augusti viimasel laupäeval, selle on hiljem üle võtnud ülejäänud Läänemere-äärsete riikide elanikud. Tava kohaselt süüdatakse mere ääres lõkked päikseloojangul, kohaliku aja järgi kell 21.30.

Päästeamet: Muinastuld tehes pidage meeles ohutusnõudeid

Päästeamet tuletab nädalavahetusel tähistatava muinastulede öö eel meelde, et lõket tehes ja lahtist tuld kasutades tuleb järgida kõiki tuleohutusnõudeid. Tugeva tuule korral (üle viie meetri sekundis) aga võiks lõkke hoopis tegemata jätta.
Viimastel aastatel on kena traditsioon möödunud päästeametile rahulikult, nii on näiteks kahel viimasel aastal muinastulede ööl olnud alla kümne sellise väljakutse, kus inimesed on olnud mures liiga suure lõkke ja leviva suitsu pärast.
Prognoosi kohaselt on täna oodata kohati vihma ja tuulepuhanguid 14 meetrini sekundis. Tuule puhul peab silmas pidama ka selle suunda, et see ei kannaks sädemeid majade, roostiku või metsa poole.
Lõket tehes peavad kindlasti käepärast olema kustutusvahendid. Mere ääres kustutusveest puudust ei tule, aga kaasa tuleks võtta ämber või tulekustuti. Lõkkeplats peab olema tehtud mittepõlevale pinnasele ja tuld ei tohi jätta järelevalveta. 
Veel mõni aasta tagasi oli muinastulede ööl laialt levinud taevalaternate lennutamise komme. Inimeste teadlikkus laternate ohtlikkusest ja keskkonnakahjulikkusest on paranenud. Need võivad küll taevasse lennates olla kaunid, kuid tegemist on lahtise tulekoldega. Mitmes riigis on taevalaternad keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles